Naše pomoc během covidu: provozovnám jsme nabídli kompenzace, autorům vypláceli mimořádné odměny
12. října 2021

Naše pomoc během covidu: provozovnám jsme nabídli kompenzace, autorům vypláceli mimořádné odměny

OSA od svého založení v roce 1919 funguje na principu solidarity. Hudební autoři a umělci pocítili dopady nouzového stavu podobně tvrdě jako restaurace, hotely, fitness a další provozovny, proto jsme pro všechny na jaře 2020 připravili velký plán úlev a kompenzací.

Úlevy pro restaurace, obchody, kadeřnictví i fitness centra

Pokud jste v důsledku vládních opatření museli mít zavřeno a již jste uhradili autorskou odměnu, nabízeli jsme následující možnosti kompenzací:

  • vrácení již uhrazených odměn,
  • opravu stávající smlouvy,
  • prodloužení splatnosti faktur či uzavření splátkového kalendáře.

Uhrazené odměny jsme vraceli za celou dobu uzavření provozoven dle vládních nařízení. V první vlně na jaře 2020 jsme dokonce odpustili autorské odměny nad rámec tohoto období.

Opravu stávající smlouvy jsme nabídli těm, kteří měli uzavřenou licenční smlouvu (typicky se uzavírá na dobu 1 roku). S těmito provozy jsme k licenční smlouvě sepisovali dodatek, podle kterého není nutné platit poplatky za období, po které je provozovna nařízením vlády uzavřená. Již uhrazené poplatky jsme vrátili.

Všem provozovnám jsme pak nabídli prodloužení splatnosti faktur za období, kdy již byly otevřené. Namísto běžných 30 dní jsme nabídli splatnost 90 dní, aby se majitelé stihli po otevření svého provozu finančně zahojit.

Pro autory hudby jsme vyčlenili 15 milionů Kč

Finančně jsme pomohli také autorům hudby, jejichž příjmy jsou mnohdy závislé na koncertování. Nejenže koncerty byly ze dne na den zrušeny, ale pořádání živých vystoupení se jako jedné z mála oblastí až dodnes dotýkají přísné hygienické restrikce.

V dubnu 2020, listopadu 2020 a dubnu 2021 proto proběhla tři kola mimořádných covidových podpor, na která jsme vyčlenili celkem 15 milionů Kč.

Nárok na podporu mělo celkem 1 731 autorů, kterým jsme na základě výpočtu odměn za živé veřejné vystupování za poslední tři roky vyplatili nejméně 3 000 Kč a maximálně 30 000 Kč. Peníze jsme čerpali z Fondu solidarity a Fondu na podporu hudební tvorby.

Snad se případné další virové vlny obejdou bez zavírání provozoven a rušení koncertů. Pevně věříme, že se nám společnými silami podaří restartovat společenský a kulturní život v regionech. Pokud chcete podpořit domácí hudební scénu, hrajte více domácí hudby a zasílejte nám prosím playlisty s užitou hudbou.