Autoři a umělci mají plán úlev a kompenzací pro podnikatele
22. dubna 2020

Autoři a umělci mají plán úlev a kompenzací pro podnikatele

Přestože pociťují autoři a umělci dopady nouzového stavu stejně tvrdě jako obchody, restaurace a hotely, ctí princip solidarity. Rozhodli se proto, že kompenzace a úlevy pro koronavirovou krizí postižené podniky poběží i v době částečného uvolnění vládních opatření.

Zástupci autorů a umělců sdružených v rámci kolektivní správy se dohodli na společném postupu poskytovaní slev a kompenzací za uhrazené nebo v budoucnu placené autorské odměny. Přestože autoři, umělci a navazující profese často řeší v souvislosti s pandemií koronaviru stejně jako restaurace, hotely a další provozy až likvidační ekonomický propad, přistupují kolektivní správci OSA, INTEGRAM, DILIA, OAZA a OOA–S k sérii opatření, která mají současnou tíživou situaci podnikatelům ulehčit.

Kolektivní správci se dohodli na následujících opatřeních:

  • Autorské odměny odpustí za celé měsíce, kdy platila vládní opatření. Tedy i za ty, během nichž byly podniky ovlivněny jen některé dny (například v březnu).
  • Provozovnám, které byly uzavřeny pouze dva měsíce (např. hobby markety) a odměnu již uhradily, bude nabídnuta alternativní možnost kompenzace ve smlouvě na další rok formou tří měsíců zdarma.
  • Kompenzace bude směřovat pouze do oborů postižených pandemií; vybrané sektory jako restaurace nebo ubytovací zařízení budou proaktivně osloveny, ostatní postižení plátci včetně obchodů se o úlevy sami přihlásí na osa.cz.
  • Kompenzace jsou platné i pro dobu omezeného provozu (otevřené zahrádky bez vnitřních prostor nebo omezený počet zákazníků v obchodě); pro stravovací služby bude v tu dobu platit 100% sleva, pro obchody 50%.
  • Hotelům nově nabídneme hlášení reálné obsazenosti pololetně.
  • U lázní budou kolektivní správci postupovat individuálně podle toho, zda lázně provoz přerušily nebo využily výjimky, která se na ně vztahovala.


„Autoři hudby, interpreti a další profese cítí sounáležitost s majiteli restaurací a ubytovacích zařízení, na jejichž provozy stejně tvrdě dopadla opatření nouzového stavu. Jsme v tomto okamžiku na jedné lodi a společně patříme mezi nejpostiženější skupiny v této zemi, které opatření zasáhla nejtíživěji,“ hodnotí situaci Roman Strejček, předseda představenstva Ochranného svazu autorského (OSA).

Již na začátku dubna OSA a další kolektivní správci oznámili, že za období, kdy musely být restaurace, hotely a obchody uzavřeny, nebudou jejich majitelé hradit autorské odměny. V případech, kdy mají na toto krizové období již zaplaceno, jim odměny vrátí. Stejně tak jim svaz nabídl možnost odložení plateb o 90 dnů nebo rozložení plateb až na 12 splátek za období před a po nouzovém stavu.

Další úlevy nad rámec nouzového stavu OSA zvažuje. Zde musí pečlivě vážit, protože prohlubovat se bude i nesnadná situace skladatelů, textařů, případně dalších profesí. „Lidé vidí pouze největší celebrity, ale většina autorů a umělců není tak známá a na ty současná krize dopadá nejbolestivěji. Pro řadu z nich jsou autorské odměny jediným příjmem za vlastní tvorbu, nadání a píli, kterou obohacují naši kulturu. Příjmy z veřejných prostor tvoří často významnou část jejich rodinného rozpočtu,“ upozorňuje Strejček. Pro tento účel zřídil OSA speciální webovou stránku www.osa.cz/covid-19, kde zastupovaní autoři najdou přehled užitečných informací a rad, které jim pomohou lépe se v současné situaci zorientovat.

Týden po vyhlášení nouzového stavu vyplatil OSA autorům, jejichž příjem z koncertní činnosti za poslední tři roky vydělal alespoň 20 000,- Kč za rok, finanční pomoc z Fondu solidarity nad rámec nárokovatelných honorářů. Celkem šlo o 4,5 milionů Kč. „Honoráře budou autorům nadále chybět. Kultura stojí nad propastí a každý zásah do příjmové stránky autorů a uměleckých profesí prohlubuje jejich tíživou situaci. I tak ale ctíme principy vzájemné pomoci. Dnešní doba staví naši společnost před náročnou zkoušku solidarity, tolerance a kultivovaného projevu,“ uzavírá Strejček.

OSA a INTERGRAM touto cestou děkují všem lidem, kteří stojí a stáli v „první linii“ v boji s koronavirem, ať už jde o zdravotní personál, hasiče, policisty, řidiče veřejné dopravy, prodavače a všechny ostatní, kteří nemohou být doma v bezpečí se svými rodinami. Stejně tak oceňujeme práci řady dobrovolníků a lidí, kteří ze solidarity jakýmkoli způsobem pomáhají ostatním. Velmi si vážíme jejich práce a dle vlastních možností chceme i my přispět ke zmírnění především ekonomických dopadů na podnikatele.

Veškeré informace přehledně na jednom místě najdete na: https://www.osa.cz/covid-19/.

 

Kontakt pro více informací:

Šárka Chomoutová
oddělení komunikace a PR
M: +420 608 514 593
E: sarka.chomoutova@osa.cz