Tipy pro umělce začátečníky: 5 programů, které stojí za vyzkoušení
25. října 2018

Tipy pro umělce začátečníky: 5 programů, které stojí za vyzkoušení

I když s tvorbou vlastní hudby teprve začínáte, může se vám hodit některý z programů, které nabízejí spoustu užitečných funkcí a významně celý proces usnadňují. Pokud jste aspirující skladatel či textař, využití kvalitního softwaru nebo aplikací může vaši hudbu posunout do úplně jiné dimenze. Ke skládání už nepotřebujete vědět, co je to kontrapunkt či aiolská stupnice. Tyhle programy vám dodají teoretický základ, odvahu hrát si a taky začít opravdu něco dělat.

Jestli jste se tedy rozhodli, že dáte programům na tvorbu hudby šanci, tady je 5 z nich, které je vážně dobré zkusit. Nezaručujeme, že se z vás stane druhý Karel Svoboda, ale slibujeme, že se s nimi pěkně vyblbnete.

Ableton Live – absolutní špička

Jedná se snad o nejznámější a nejpoužívanější program pro tvorbu hudby. Je vybavený vším, co potřebujete k produkování, a využijete ho i při živých vystoupeních. Pokud jste zvyklí při skládání spolupracovat, oceníte funkci Ableton Link, která umožňuje pracovat na jednom projektu z několika zařízení najednou. Můžete tak skládat společně s kámošem z kapely, i když vy se povalujete na pláži, zatímco on leze po horách. Není zadarmo ani z nejlevnějších, což úplné začátečníky možná odradí. Pokud se ale hudbě alespoň trochu věnujete, věřte, že Ableton Live budete mít v počítači dřív nebo později nainstalovaný. 

Nebojuj s akordy s Hookpad

Pokud jste autoři nováčci a ještě si s melodií a akordy nejste tak úplně jistí v kramflecích, potěší vás Hookpad. Nejenže je schopný najít ideální skladbu akordů k melodii, ale umí to i naopak: pokud jste tu správnou kombinaci akordů už našli, umí vám doporučit tóny, které se k nim nejvíc hodí. Pomůže vám tak rozvinout melodii s jistotou, že jste nepoužili disonantní tóny. A pokud ano, pak úmyslně. Můžete si tak velmi jednoduše vyzkoušet, jak váš hudební záměr funguje.

ChordPulse najde písni ideální zvuk

Tento software je úplná pecka pro ty z vás, kteří potřebují s písničkou trochu experimentovat a najít pro ni vhodný zvuk. Obsahuje víc než stovku různých hudebních stylů a dokáže vytvořit plnohodnotný doprovod. Můžete být kreativní a pohrát si s harmonií, akordovými inverzemi, prozkoumat hudební koncepty a žánry, to vše interaktivním způsobem. Stačí zvolit postup akordů, kliknout na hudební styl a začít hrát či zpívat.

Songwriter's Pad – textařův sen

Pokud píšete texty a čas od času potřebujete odbourat tvůrčí blok, Songwriter's Pad vás jednoznačně nadchne. Obsahuje slovník rýmů, výkladový slovník i slovník synonym a generování slov a frází na základě emocí, které je jednoduše geniální. Bohužel nemá českou mutaci, ale pro ty z vás, kteří píší v angličtině, se stane neocenitelným pomocníkem.

Zapiš píseň do not s Musescore

Poslední aplikace není pro ty, kteří chtějí jen tak experimentovat s hudbou a jediné, co v notách poznají, je houslový klíč. Musescore je spíš pro muzikanty vážné, pomůže vám totiž zaznamenat hudbu do notové osnovy. Pokud si chcete zkusit rozepsat skladbu mezi jednotlivé nástroje symfonického orchestru, našli jste svého favorita. S programem si ovšem můžete pohrát i v případě, že se netoužíte stát dalším klasikem žánru. Vzhledem k tomu, že je aplikace zdarma, vám nic nebrání v tom si zápis hudby do not prostě jen zkusit.