Jak složit hit
5. února 2019

Jak složit hit

Existují vůbec nějaké univerzální rady, jak složit písničku, která se stane masově oblíbenou? Kdyby to bylo tak jednoduché, je svět rázem plný úspěšných hitmakerů. Takže buďme fér a hned na úvod si řekněme, že manuál na zaručený úspěch v tomto článku nenajdete. I tak ale existují tipy a triky, jak tvorbu nakopnout tím správným směrem a znásobit šance na to, že si vaši písničku budou lidé pobrukovat v autě nebo ve sprše. Čtěte a inspirujte se!

  1. Kde začít?

Je lepší psát nejprve hudbu, nebo slova? Mnoho skladatelů a textařů začíná tím prvním. Po složení melodie si jen tak pobrukují nesmyslná slova nebo shluk náhodných slabik, a zjišťují tak, co se bude k melodii hodit. Třeba text jedné z nejslavnějších písní vůbec – Yesterday od Beatles –  vznikl tak, že Paul McCartney původně zpíval slova „Scrambled eggs, oh you've such lovely legs“. Dojemný text vznikl až posléze. Další tvůrci si oblíbili opačný postup. Třeba Joe Strummer z punkové kapely The Clash se nejprve zaobíral textem a až potom muzikou. Nutno říct, že tento způsob je obecně vnímán jako obtížnější. Koho však políbí múza, má vyhráno! Vzpomeňme si na několik nezapomenutelných českých písní, jejichž předlohou byla poezie: Variace na renesanční téma od Vladimíra Mišíka (s textem Václava Hraběte), Modlitba za vodu od Hradišťanu (podle básně Jana Skácela), Stříhali dohola malého chlapečka (opět Mišík, tentokrát s textem Josefa Kainara) nebo třeba legendární Žiletky (Filip Topol a Jáchym Topol).

  1. V jednoduchosti je krása

Co mají společného hity jako With or Without You od U2, Voda živá od Anety Langerové,  Atentát od Kryštofa nebo Can You Feel the Love Tonight od Eltona Johna? Všechny mají pouze čtyři akordy, které se opakují ve stejném pořadí.

  1. Funkční základ

Samozřejmě se při skládání nebraňte průchodu svých nejdivočejších fantazií a uměleckého pnutí, ale pamatujte přitom na to, že úspěšná píseň by měla obsahovat následující součásti: úvodní pasáž neboli intro (většinou instrumentální), jednu nebo dvě sloky, refrén neboli první vrchol písničky, druhou sloku, druhý refrén, break, dvojnásobný refrén, jímž skladba vyvrcholí, a závěr. Proč strukturu vymýšlet znovu, když už to za vás otestovali jiní? Na druhou stranu, existuje spousta nádherných písní bez výrazného refrénu. Můžete se tedy klidně spolehnout na vlastní intuici, míru umělecké svobody v tomto určujete jen vy.

  1. Papírem při psaní nešetřete, ale jinak buďte spíše střídmí

Pokud nepatříte mezi ostřílené textaře, zapomeňte na ambici, že byste písní chtěli vyprávět nějaký komplikovaný dlouhý příběh. Více je i v tomto případě méně. Je také dobré soustředit se jen na jednu linku – nemá smysl psát píseň, která je zároveň o rozchodu, potížích mateřství, ekologické krizi, přátelství, naději a problémech s alkoholem. Ujasněte si, jestli píšete o nějaké konkrétní osobě, o situaci, o pocitu, který jste zažili. A co je nejdůležitější? Psát, psát a zase psát. Dobří textaři prý napíší kolem tisíce slov denně.

  1. Umění konce

I když se vám bude zdát, že jste složili opojnou melodii s výjimečným textem, jíž se jen tak někdo nenabaží, měli byste umět říct sami sobě dost. Píseň by neměla trvat déle než čtyři minuty. Hudební server NME přišel dokonce s ještě přesnějším číslem – muzikanti napříč Velkou Británií vysledovali, že skladba má být dlouhá přesně tři minuty a 57 sekund.

  1. Poslouchejte pozorně

Jako muzikanti hudbu stoprocentně milujete, o tom jistě není pochyb. Nejste však příliš uzavřeni v jednom stylu? Zkuste se otevřít něčemu, co jste dosud neposlouchali. Uvidíte, že v každém žánru najdete zajímavé prvky a postupy, které vás mohou inspirovat. Rock může být inspirován hip-hopem a naopak, gospel proniknout do black metalu a blues zase jen tak inspirovat svou silnou atmosférou a emocemi. Poslední obří hit zpěvačky Miley Cyrus Nothing Breaks Like Heart je skvělým příkladem toho, jak silná skladba může vzniknout, když do tanečního popu přimícháte klasické country. Takže – poslouchejte, tvořte a buďte trpěliví.