Hudební sektor stojí nad propastí. Bez podpory státu přijdou brzy o práci desetitisíce lidí
7. května 2020

Hudební sektor stojí nad propastí. Bez podpory státu přijdou brzy o práci desetitisíce lidí

Milé autorky, milí autoři a nakladatelé,

dovolím si tvrdit, že hudební sektor aktuálně stojí nad propastí. Autoři, interpreti a jejich manažeři, pořadatelé festivalů a provozovatelé klubů, to je jen krátký výčet profesí, na které krize COVID-19 dopadla nejtíživěji a stále bez vidiny světla na konci tunelu. Bez okamžité a systematické pomoci státu má kulturní a kreativní sektor pramalou šanci na zotavení. Stát však nejen že se svojí pomocí nespěchá, ale viditelně přešlapuje na místě bez náznaků koncepce pomoci kulturnímu sektoru. Zatímco ostatní podnikatelské subjekty již znají termíny pro otevření svých provozoven a pomalého návratu do „normálu“, umělecká sféra stále žije v nejistotě kdy a zda vůbec se bude moci v dohledné době vrátit zpět do práce. Přitom kulturní sektor hraje důležitou roli pro naši ekonomiku a zaměstnanost.

V reakci na neutěšenou situaci vznikla iniciativa České obce hudební, která propojuje zájmy napříč oblastmi populární a klasické hudby, s nimi spjatých služeb a profesí. Vzniká tak iniciativa #zazivouhudbu upozorňující na problémy, které v důsledku nouzového stavu postihují hudební sektor, tedy nás všechny. Pro šíření osvěty jsou vytvořeny speciální webové stránky ZaZivouHudbu.cz, facebookový i instagramový profil. Jsme všichni na jedné lodi, podpořte tuto iniciativu. Tiskovou zprávou k iniciativě naleznete zde.

Na našich stránkách můžete také sledovat, jaká opatření připravuje Evropská unie, a můžete je porovnat s realitou, jak s těmito prostředky bude naloženo v České republice. Aktuálně se hovoří o alokaci až 2 bilionů eur do 14 důležitých ekosystémů, mezi které je řazen i kulturní sektor. EU však již nezodpovídá za to, jak s těmito penězi naloží lokální vlády. Je na nás si tuto skutečnost pohlídat!

Je čas přejít od slov a slibů ke skutečným činům a efektivní pomoci. Toto by měl být základní vzkaz pro naše politiky.

 

Roman Strejček
předseda představenstva

#zazivouhudbu