Zdeněk Borecký uchvátil porotce v soutěži v rámci Bohemia JazzFest
11. července 2019

Zdeněk Borecký uchvátil porotce v soutěži v rámci Bohemia JazzFest

V Soutěži pro mladého jazzového skladatele do 35 let, kterou vypisujeme ve spolupráci s Bohemia JazzFest, zvítězil mladý autor Zdeněk Borecký. Stejné ocenění získali v minulých ročnících i jeho učitelé z Konzervatoře Jaroslava Ježka, a tak je úspěch v soutěži tak trochu potvrzením jeho ohromného talentu. Zdeněk Borecký vede big band Factorial! Orchestra, pro který aranžuje a skládá hudbu, a věnuje se dětské hudební výchově ve své rodné Jaroměři, kde učí hru na bicí nástroje a působí ve školním big bandu. Porotu uchvátil skladbou komponovanou právě pro big band s názvem This Made My Day.

Překvapilo vás vítězství v soutěži?

Celkem ano. Příjemně, samozřejmě.

Psal jste skladbu speciálně pro tuto soutěž, nebo jste na ní pracoval už dříve?

Rád bych řekl, že jsem ji napsal pro tuto konkrétní příležitost, protože to je podle mého hlavním smyslem takovýchto soutěží – podněcovat k nové tvorbě. Ale tuto skladbu jsem napsal již dříve, a sice do Skladatelské soutěže Karla Krautgartnera 2018, kterou jsem s ní vyhrál.

Co vás k napsání vítězné skladby inspirovalo?

Skladatelé si rádi kladou určitá omezení, aby podnítili svoji invenci nebo aby nasměrovali svoji fantazii nějakým novým směrem. Takovým, kam by se za normálních okolností nevydala. Já o sobě vím, že mám tendenci trpět syndromem neustálého přepisování a vylepšování svých skladeb, až do té míry, že na konci sám nevím, jestli jsem úpravami vůbec něčemu pomohl, anebo jestli bych se neměl vrátit k původní verzi. Proto jsem si dal omezení jednoho dne, za který musím skladbu napsat, že prostě začnu ráno psát a to, s čím večer skončím, odešlu. To mě v tomto případě donutilo si skladbu dost detailně rozvrhnout „v hlavě“ - a psaní pak šlo vlastně dost rychle. Skladbu jsem potom celkem prvoplánově pojmenoval This Made My Day.

Jak jste se o soutěži dozvěděl?

V předchozích ročnících většinou soutěžili buď moji profesoři, nebo spolužáci z Konzervatoře Jaroslava Ježka. Někteří z nich soutěž dokonce vyhráli. Několik provedení jejich vítězných skladeb jsem si byl na Bohemia JazzFest poslechnout.

Soutěž jste vyhrál se skladbou pro big band. Taková tvorba má svá specifika. Je pro vás obtížné psát aranžmá právě pro big band?

Ani ne, big bandy píšu vlastně asi nejčastěji a naopak bych rád dostával víc příležitostí aranžovat a komponovat pro komornější obsazení. V big bandu si člověk snadno zvykne na obrovské možnosti v instrumentaci, dynamice a registru, a může tím snadno zpohodlnět. Menší nástrojová obsazení podle mě nutí člověka víc přemýšlet v detailech.

Už víte, na jakou další tvorbu výhru použijete?

Konkrétně zatím ne, ale určitě bych rád se svým big bandem Factorial! Orchestra natočil něco ze své autorské tvorby. Cokoli točit s big bandem je ale vždy časově, technicky i finančně náročné, takže uvidíme.