Prometheus zachycuje nezapomenutelný okamžik v životě Nikol Bókové
17. července 2021

Prometheus zachycuje nezapomenutelný okamžik v životě Nikol Bókové

Klavíristka a skladatelka klasické hudby i jazzu Nikol Bóková zvítězila ve dvanáctém ročníku Soutěže o nejlepší jazzovou skladbu mladých autorů do 35 let, kterou vypisujeme ve spolupráci s Bohemia JazzFest. V konkurenci 11 soutěžních skladeb porotu nejvíce oslovila právě ta její nesoucí název Prometheus, která je součástí stejnojmenného alba vydaného tento rok v květnu. K nahrávce Prometheus přizvala i úspěšné jazzové hudebníky Davida Dorůžku, Jaromíra Honzáka a Radka Baboráka. V rozhovoru s Nikol vám prozradíme, jak s výhrou naloží  i jaké má další hudební plány.

Překvapila Vás výhra v této soutěži?

Překvapila!

Jak jste se o soutěži dozvěděla?

V červnových Novinkách z OSA, které pravidelně chodí na mail, jsem si rozklikla odkaz o soutěži a impulsivně jsem přihlásila Promethea.

Vítězná skladba je plná silných emocí. Vybavíte si, co Vás k jejímu napsání inspirovalo?

Na moment, který mě inspiroval ke vzniku této skladby, nikdy nezapomenu. Je do mě silně vrytý. Nemusím si ho vybavovat, protože je mou nesmazatelnou součástí. Říkám moment, zároveň se ale jedná o prožitek několika hodin života, které však obsahem zaplnily mnohem více času, než kolik stihnou hodinové ručičky.
Skladba začíná večer, nečekanou, tíživou, těžko uchopitelnou zprávou. Prochází mnohým až do momentu, kdy pro mě v noci před usnutím táta shodil hvězdu, na kterou jsem, stojíc pod nebem, čekala.

Finanční odměna 40 000 Kč, která se s výhrou pojí, má podpořit Vaši další hudební tvorbu. Už víte, jak tuto částku využijete?

Existuje hudba, respektive její střípky, kterou jsem začala tvořit těsně před započetím práce na Prometheovi. Tu jsem pro sílu Promethea uskladnila, zároveň jsem na ni ale nepřestala myslet, a proto ji teď znovu rozdmýchávám k životu. Zároveň se objevují i myšlenky zcela nové, které si získávají mou pozornost. Taková výhra je radost, ať už je brána v podobě radosti z vřelé zpětné vazby, nebo v reálné podobě finanční podpory na mé umělecké cestě.

Na co nového se mohou Vaši posluchači v nejbližší době těšit?

Pracuji na několika ideách – některé jsou v začátcích, některé koncepty jsou v pokročilejší fázi. Konkrétně tyto plány ještě neprozradím. Mám ráda moment překvapení, kdy už daná hudba pluje cílovou rovinkou, v uchopitelné podobě, kdy už se celá tetelí jistotou komplexní existence. Co prozradím, je, že udělám vše pro to, aby se všechny mé hudební sny postupně uskutečnily.

Zastupujeme Vás již druhým rokem. Co pro Vás OSA znamená?

Neumím si představit, co by znamenalo, kdybych se o věci, které vykonává pro umělce OSA, měla starat sama. Je příjemné nebýt na vše sám. Jako interpret člověk myslí na jiné věci. Jako skladatel jste rád, že existuje něco, co má v názvu slovo autor poblíž slova ochrana.

 

Nikol Bóková

Nikol Bóková je multižánrová hudebnice. Přestože se zaměřuje zejména na interpretaci klasické hudby, je také mimořádnou autorkou vlastní, jedinečné hudby. Ve své tvorbě kombinuje prvky jazzu, klasické hudby, pop music a minimalismu. Ve svých skladbách bez námahy cestuje mezi žánry fascinovaná možnostmi, které nabízejí.

Nikol vydala již tři alba – debutové album INNER PLACE bylo nominováno na cenu České hudební akademie, druhé album UNRAVEL nahrála s Michałem Wierzgońem a Martinem Kociánem, kteří jsou předními jazzovými hudebníky mladé generace. Třetí album PROMETHEUS vyšlo v květnu 2021, necelý rok po vydání Unravel.

Kromě skladby se Nikol věnuje sólové kariéře pianistky, vystupuje s předními českými orchestry, provádí sólové recitály u nás i v zahraničí a nahrává klasickou hudbu pro Český rozhlas. Vystupovala na festivalech jako je Janáčkův máj, JazzFestBrno, Hybatelé rezonance nebo Americké jaro.

Ve spolupráci s vizuálním umělcem Janem Valou vytvořila projekt CATAPLASM, v němž kombinuje svět klasické hudby s vlastní tvorbou, filmově zpracovává hudební témata, vytváří unikátní lekce klavíru pro začátečníky, videoklipy a audiovizuální projekty, ve kterých umožňuje posluchačům nahlédnout do hudebního světa.

https://www.nikolbokova.com/