Zahrajte si po boku nejlepších jazzových muzikantů
10. května 2019

Zahrajte si po boku nejlepších jazzových muzikantů

Představte si, že se vaše skladba hraje na plném Staroměstském náměstí po boku nejlepších českých i světových jazzmanů. Zdá se vám to jako nesplnitelný sen? Nemusí. OSA ve spolupráci s Bohemia JazzFest už podesáté vypisuje Soutěž pro mladého jazzového skladatele do 35 let – a šance na výhru je vysoká. Přečtěte si, jak se můžete do soutěže zapojit a co vás jako výherce čeká.

Pro každého začínajícího autora je největším oceněním, když se jeho tvorba hraje. Představení vítězné skladby na zahájení Bohemia JazzFest na Staroměstském náměstí je tak podle nás tou největší výhrou. Například minulý rok společně výhercem Janem Mazurou vystoupil na stejném pódiu jeden z nejslavnějších evropských trumpetistů Enrico Rava nebo rakouská zpěvačka Soia. Výherce navíc dostane příspěvek v podobě šeku na 30 000 Kč na svůj hudební rozvoj a novou tvorbu.

 

Festival s nezaměnitelnou atmosférou

Bohemia JazzFest pořádá světoznámý jazzový kytarista Rudy Linka už od roku 2005. Také díky jeho kontaktům na nejlepší muzikanty je program každoročně opravdu bohatý. Jedná se dokonce o jeden z největších letních jazzových festivalů v Evropě. Díky partnerům je zcela zdarma a tradičně probíhá v nejen v Praze na Staroměstském náměstí, ale i v Brně, Plzni, Domažlicích, Táboře a Liberci. Koncerty si tak poslechnete na nejkrásnějších českých náměstích, přičemž atmosféra bývá opravdu skvělá.

Hlavně nezmeškat uzávěrku

Soutěž je vypsána ve dvou kategoriích. První je skladba pro jazzový soubor do devíti hráčů a druhá pak skladba pro big band. Poslat tedy můžete maximálně dvě skladby, do každé kategorie jednu. Přihlásit se můžete, pokud v průběhu roku 2019 oslavíte 35. narozeniny nebo jste mladší. Pamatujte také, že musíte být zastupovaný autor OSA. V případě, že splňujete tyto dvě podmínky, stačí poslat zvukovou nahrávku a notový zápis na e-mail sarka.jancikova@osa.cz, a to nejpozději do 17. června.

Hvězdy českého jazzu v porotě

A kdo že zhodnotí úroveň vašich skladeb a vybere vítěze? Letos stejně jako každý rok to bude zakladatel a ředitel festivalu Rudy Linka. V pětičlenné porotě je například i skladatel a pianista Emil Viklický a každoročně skladby hodnotí také vítěz minulého ročníku. V tomto roce tedy usedne v porotě Jan Mazura. 

Výsledky soutěže vám sdělíme na konci června a oficiálně je pak vyhlásíme v rámci Bohemia JazzFest na Staroměstském náměstí. A pokud se do soutěže z jakýchkoliv důvodů nezapojíte, přijďte se alespoň v červenci podívat na budoucí jazzovou superstar.