Nejlepší jazzová skladba roku 2022 vychází ze sonetové formy milostných básní Williama Shakespeara
23. srpna 2022

Nejlepší jazzová skladba roku 2022 vychází ze sonetové formy milostných básní Williama Shakespeara

Trombonista a skladatel jazzové hudby Richard Šanda se stal vítězem třináctého ročníku soutěže o nejlepší jazzovou skladbu mladých autorů do 35 let, kterou vyhlašujeme ve spolupráci s Bohemia JazzFest. Jeho skladba Flower She Loves The Most oslovila odbornou porotu nejvíce a v tomto rozhovoru s Richardem vám prozradíme, komu skladbu věnoval i jaké má další hudební plány.

Vítěznou skladbu v podání tria Treetop si můžete poslechnout zde.

 

Asi největším ocenění pro hudebníka je potlesk nadšeného publika. Ocenění tvorby v podobě výhry v nejrůznějších anketách či žebříčcích dokáže jistě také velmi potěšit. Jak tedy výhru v této soutěži vnímáte?

Hudbu v první řadě nevnímám jako soutěž. Samozřejmě ale jakékoliv ocenění vaší práce moc potěší. A tedy i to soutěžní. Výhra je pro mne další motivací, abych vedle hraní věnoval více času i komponování a aranžování. Jsem moc rád, že OSA touto formou motivuje a podporuje mladé umělce.

Čekal jste, že bude mít skladba takový úspěch?

Spíše jsem doufal, že porotce zaujme. S výhrou jsme ale nepočítal. Skladba měla ovšem i velký ohlas mezi diváky a hlavně mezi spoluhráči. Původně byla napsána pro trio Treetop (Richard Šanda - Trombon, Vojta Drnek - Akordeon, Michal Šelep - Kontrabas), a vyšla na našem debutovém albu u Animal Music. Skladba se osvědčila a já jsem jí poté rád přearanžoval ještě do bigbandové verze. Tu jsem také poslal do soutěže.

Vítězná skladba působí něžně, romanticky a je v ní patrný milostný cit. Co Vás k jejímu napsání inspirovalo?

Ve skladbě Flower She Loves The Most se mísí hned několik inspirací. Jak vypovídá sám název, píseň má lehce romantický charakter. Při komponování jsem vycházel ze sonetové formy milostných básní Williama Shakespeara, kterou do hudebního světa převedla také známá dvojice Ellington & Strayhorn na albu Such Sweet Thunder. Napsal jsem několik skečů, kde jsem si s touto formou “hrál”. Z nich jsem pak skladbu rozpracoval a zaranžoval pro trio.

Skladbu jsem věnoval své přítelkyni a prozradím, že její nejoblíbenější květina je hortenzie.

A jak vznikají další Vaše skladby? Máte zažitý konkrétní proces tvorby, nebo vznikají pokaždé jinak?

Většina skladeb vzniká, když se blíží nějaký deadline. To je motivace největší (smích). Snažím se psát si různé úryvky a kousky melodií, nebo si nahrávám nějaké fráze do telefonu. Když se blíží deadline, sáhnu v počítači/telefonu do složky “rozepsané” a tvořím. Dříve jsem ke komponování používal výhradně trombon. Postupem času jsem od toho upustil - všechno znělo moc trombonově!

Finanční odměna 40 000 Kč, která se s výhrou pojí, má podpořit Vaši další hudební tvorbu. Už víte, jak tuto částku využijete?

Mám v hlavě pár projektů, které bych rád zrealizoval. Zatím však scházel čas nebo prostředky. Moc rád tuto výhru zúročím v tento prospěch. Nechte se překvapit.

Na co nového se mohou Vaši posluchači v nejbližší době těšit?

Momentálně se nejvíce věnuji aranžování. Dokončil jsem dvě bigbandové aranžmá písní Beaty Hlavenkové, která vystoupí jako host Rozhlasového Bigbandu Gustava Broma k příležitosti 50. výročí stanice Český Rozhlas Vltava na začátku září. Na dalších aranžmá spolupracuji s kolegou Miroslavem Hloucalem. Ta budou pro polskou zpěvačku Agu Zaryan, se kterou vystoupíme s “Bromem” také v září.

V průběhu roku 2022/2023 pak budeme s triem Treetop natáčet nové album, na které jsme pozvali zvučené hosty. Na to se moc těším.

Zastupujeme Vás již druhým rokem. Jaká byla Vaše motivace se přihlásit do OSA a očekávání od zastupování? 

Zejména asi ochrana mého autorského “majetku”. Komunikace s OSA je vždy profesionální a milá.

 

Richard Šanda

Trombonista a skladatel žijící v Praze. Je velice vyhledávaným a zkušeným hráčem, působí v předních českých bigbandech, např. v Concept Art Orchestra, v Rozhlasovém Big Bandu Gustava Broma či Jazz Dock Orchestra. V listopadu 2016 byl Českým rozhlasem nominován do Euroradio Jazz Orchestra jako leader trombonové sekce.

Část svých studií strávil v Nizozemsku na Conservatorium van Amsterdam, kde mimo jiné spolupracoval s Bobem Mintzerem, Robinem Eubanskem nebo Nilsem Wogramem. Mezi jeho další významné spolupráce patří JM Jazz World Orchestra pod taktovkou Luise Bonilly, vystupování po boku Lionela Louekeho, Richarda Bony, Miroslava Vitouše, Eda Partyka, Bena Wendela, Barta van Liera, Tommyho Smithe či Davida Dorůžky.

Richard Šanda je členem jazzového tria Treetop, které založil společně s akordeonistou Vojtou Drnkem a kontrabasistou Michalem Šelepem. Společně vydali debutové album, které obsahuje jak původní autorskou tvorbu, tak úpravy skladeb Edvarda Griega a Bély Bartók či Charlieho Hadena. Společně odehráli již několik turné po střední Evropě. V roce 2023 plánují vydání dalšího alba.