Přihlaste se do soutěže pro mladé skladatele
17. ledna 2019

Přihlaste se do soutěže pro mladé skladatele

U skladatelů vážné hudby je úspěch na jakékoli kvalitní soutěži naprosto zásadní. Máloco totiž dokáže lépe prokázat vaše nadání a potenciál než ocenění odborné poroty. Snad jen jevištní provedení skladby, které bývá zpravidla součástí výhry. Prestižní mezinárodní skladatelská soutěž pro mladé autory do třiceti let Generace 2019 má zanedlouho uzávěrku. Pojďte se s námi podívat na to, co musíte pro výhru udělat.

Mezinárodní soutěž Generace 2019 je již tradičně vypisována ve dvou kategoriích. Tedy v kategorii první pro skladatele, kteří do konce roku 2018 nedovrší 30 let. V té na výherce čeká příjemná finanční odměna ve výši 30 000 Kč. Druhá kategorie je pak pro ty z vás, jimž do konce roku nebude 21 let. V tomto případě je výhra o něco nižší: za první místo obdržíte 20 000 Kč.

Čeští účastníci soutěže mohou navíc získat další finanční injekci v podobě Ceny Asociace hudebních umělců a vědců, která je zpravidla udělena třem nejlepším českým kompozicím. Vítězné a oceněné skladby pak zazní v koncertním provedení v rámci Mezinárodního festivalu Leoše Janáčka, na jehož stránkách www.mhflj.cz najdete také veškeré informace i online přihlašovací formulář.

Jak se přihlásit

Pro zařazení do soutěže musíte vyplnit přihlášku a odeslat ji spolu s partiturou skladby, to vše do 31. ledna. Organizátoři doporučují přiložit i orientační zvukový snímek, ale povinnost to není. V letošním roce budete všechno posílat pouze elektronicky, což vám proces přihlašování jistě usnadní.

Přihlásit můžete nejvýše dvě skladby v délce maximálně 20 minut. Mohou to být kompozice pro sólové nástroje bez doprovodu, s doprovodem jednoho nástroje i nástroje zastoupené v symfonickém orchestru. Chybu ale neuděláte ani se skladbou pro ustálená nástrojová obsazení, jakými jsou duo, trio, kvartet, kvintet, nebo pro malé komorní soubory, komorní orchestr a komorní pěvecký sbor.

Druhý dech nové Generace

Soutěž vypisuje obecně prospěšná společnost Janáčkův máj ve spolupráci s Partnerstvím OSA a Asociací hudebních umělců a vědců. V současné podobě jde už o osmý ročník, ale historie soutěže sahá až do roku 1975.

Původně se jednalo o soutěž pouze pro české hudební skladatele. Když ale zájem o účast začal skomírat, organizátoři udělali zásadní změnu a rozhodli se rozšířit soutěž pro autory z celé visegrádské čtyřky, tedy vedle České republiky i z Maďarska, Polska a Slovenska. Generace tak chytla druhý dech a stala se z ní soutěž mezinárodní - a ojedinělá.

Trendy vážné hudby 21. století

Skladatelská soutěž Generace má ambice ukazovat proudy, které vedou v tvorbě mladých skladatelů. Do jaké míry umělci zvládli moderní trendy aplikovat ve svých kompozicích letos, zhodnotí mezinárodní porota ve složení Milan Báchorek, Ivan Kurz, Hanuš Bartoň, Vít Zouhar, Aleksander Lasoń, Jevgenij Iršai a László Tihanyi.

V minulém roce porota zvolila za vítězku první kategorie i laureátku Ceny Asociace hudebních umělců a vědců Soňu Vetchou se skladbou Trhliny v časoprostoru. Stejně tak získal dvě ocenění Bulat Abdurakhimov za kompozici Symphonic Poem in F. Spolu s Cenou Asociace hudebních umělců a vědců získal druhé místo v kategorii pro skladatele do 21 let. První místo této kategorie porota neudělila, zato udělila dvě místa třetí. Vítězné skladby z minulých ročníků jasně ukazují odklon od harmonicko-melodické tendence, přičemž použité motivy mají zpravidla výrazné frázování a nepravidelnou rytmickou strukturu.

Pokud vás tedy náš příspěvek dostatečně navnadil, neleňte a přihlaste se co nejdřív. Uzávěrka je totiž už na konci měsíce.