Concept Art Orchestra vyhlašuje ve spolupráci s Českým rozhlasem 5. ročník Skladatelské soutěže o nejlepší jazzovou kompozici
28. června 2021

Concept Art Orchestra vyhlašuje ve spolupráci s Českým rozhlasem 5. ročník Skladatelské soutěže o nejlepší jazzovou kompozici

Již po páté byla vyhlášena Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera o nejlepší kompozici pro jazzový orchestr. Nově se mohou se svými skladbami přihlásit autoři mladší 40 let z Rakouska nebo ze Slovinska. OSA je tradičním partnerem soutěže.

Soutěžní kompozice je možné posílat do 5. července 2021 na adresu concept.art.organising@gmail.com, jako předmět je třeba uvést Skladatelská soutěž Karla Krautgartnera 2021. Z přihlášených skladeb vybere odborná porota 5 nejlepších, které budou nazkoušeny big bandem Concept Art Orchestra a zazní na závěrečném koncertě 11. října 2021 v 19:30 v karlínském Studiu A. Záznam z koncertu bude posléze odvysílán na vlnách českého, rakouského a slovinského rozhlasu. Přítomní porotci také na místě vyhlásí 3 nejlepší kompozice, jejichž autoři obdrží finanční ocenění a pro zaznamenání své tvorby také nahrávací frekvence v rozhlasovém studiu.

Soutěž byla v minulých letech určena jen pro české skladatele. Letos se díky spolupráci s Rakouským rozhlasem (ORF / Ö1) a Slovinským rozhlasem (Program ARS) se otevírá i pro skladatele těchto národností nebo pro skladatele, kteří v těchto zemích dlouhodobě žijí a hudebně působí.

Z rozšíření soutěže pro zahraniční skladatele se raduje i Štěpánka Balcarová, umělecká vedoucí Concept Art Orchestra: „Mám radost, že se mi podařilo navázat kontakt s mezinárodními rozhlasovými stanicemi a zajistit tak pro soutěžící větší mediální podporu.“

Složení poroty je, jako v minulých ročnících, mezinárodní. Předsedat bude původem britský saxofonista a skladatel Julian Argüelles, dalšími členy jsou slovenský kytarista a skladatel Matúš Jakabčic, český skladatel a pedagog Jan Hála a umělecká vedoucí Concept Art Orchestra Štěpánka Balcarová.

 

Podmínky a pokyny soutěže:

  • Soutěžní kompozice musí být autorská, měla by být dlouhá 5 – 10 minut a musí být zkomponovaná pro následující obsazení:

flétna

  1. altový saxofon/sopránový saxofon/klarinet (sólo)
  2. altový saxofon/sopránový saxofon/klarinet (sólo)
  3. tenorový saxofon/sopránový saxofon/klarinet (sólo)
  4. tenorový saxofon/sopránový saxofon/klarinet (sólo)

barytonový saxofon/basový klarinet

  1. trubka/křídlovka
  2. trubka/křídlovka (sólo)
  3. trubka/křídlovka (sólo)
  4. trubka/křídlovka (sólo)
  5. trombon (sólo)
  6. trombon (sólo)
  7. trombon (sólo)

basový trombon

klavír (sólo)

kontrabas (sólo)

bicí (sólo)

K této základní sestavě big bandu je možné dodat navíc vokální part. Ten je nutný dopředu konzultovat s organizátory soutěže kvůli rozsahu zpěváků.

Časová kapacita pro nazkoušení jednotlivých skladeb bude přibližně 3 hodiny. Skladatelé by při komponování měli k tomuto faktu přihlížet, skladby by neměly být příliš dlouhé nebo na hranici hratelnosti.  Skladba musí být jazzová, tj. musí obsahovat prvky charakteristické pro tento žánr.

  • Do přílohy e-mailu je nutné vložit:
  1. partituru kompozice v transpozici (bez jména skladatele!)
  2. jednotlivé party pro všechny nástroje (bez jména skladatele!)
  3. nahrávku skladby (vítaná je audio nahrávka ze zkoušky nebo midi file z notačního programu)
  4. pdf dokument s krátkou informací o skladateli a s jeho kontaktními údaji a sken občanského průkazu nebo cestovního pasu
  5. čestné prohlášení, že soutěžící je autorem skladby i aranžmá (prohlášení bude podepsané žadatelem a oskenované)

 

Skladby zkomponované pro jiné nástrojové obsazení, skladby, u nichž nebudou dodány jednotlivé party pro nástroje (nebo budou party nečitelné) nebo skladby, na jejichž partiturách bude uvedeno jméno autora, budou vyřazeny.

Všichni zúčastnění skladatelé budou o výsledcích informováni nejpozději 13. 9. 2021. Přítomnost soutěžících je více než vítána. Na skladatelskou soutěž volně navazuje skladatelský masterclass s předsedou poroty, který se koná tradičně následující den po závěrečném koncertu.

Během závěrečného koncertu vyhlásí přítomní porotci vítězné kompozice, které se umístily na 1. – 3. místě. Porota si vyhrazuje právo udělit případná dodatečná ocenění.

  1. místo — finanční ohodnocení ve výši 10 000 Kč a nahrávací frekvence v rozhlasovém studiu (dle národnosti vítěze)
  2. místo — finanční ohodnocení ve výši 6 000 Kč, nahrávací frekvence v rozhlasovém studiu (dle národnosti vítěze)
  3. místo — finanční ohodnocení ve výši 4 000 Kč, nahrávací frekvence v rozhlasovém studiu (dle národnosti vítěze)

 

Pro aktuální informace o soutěži sledujte sekci Aktuality na webu www.conceptartorchestra.cz