Výhra v soutěži mě mile překvapila, říká Štěpánka Balcarová
3. srpna 2020

Výhra v soutěži mě mile překvapila, říká Štěpánka Balcarová

Skladatelka, trumpetistka a dirigentka Štěpánka Balcarová se stala vítězkou jedenáctého ročníku Soutěže o nejlepší jazzovou skladbu mladých autorů do 35 let, kterou vypisujeme ve spolupráci s Bohemia JazzFest. V konkurenci 22 soutěžních skladeb porotu nejvíce oslovila její píseň Czereśnie, kterou najdete na autorčině debutovém albu Life and Happiness of Julian Tuwim. V rozhovoru se Štěpánkou vám prozradíme, jak s výhrou naloží a jaké má další hudební plány.

Překvapila Vás výhra v této soutěži?

Ano, mile mě překvapila.

Vybavíte si, co Vás k napsání této skladby inspirovalo?

Ve skladbě Czereśnie jsem zhudebnila stejnojmennou báseň polského autora Juliana Tuwima. Inspirací mi tedy byl obsah básně samotné – impresionistický obraz člověka trhajícího třešně za slunného, svěžího rána.

Jak jste se o soutěži dozvěděla?

Já o ní vím už hodně dlouho. V minulých letech toto ocenění obdrželo spoustu mých kolegů a přátel. A letos se podařilo do vkusu porotců trefit i mně.

Už víte, na jakou další tvorbu výhru 40 000 Kč použijete?

Ano, vím. Nejspíše na chystané album s Concept Art Orchestra. Koncem léta budeme natáčet naši šestidílnou suitu Země Stoletá, na které se opět podílel náš skladatelský kolektiv „Pražská šestka“.

Pokud by se nám ale podařilo sehnat potřebné peníze na album jiným způsobem, tak bych udělala radost jen sama sobě a výhru bych použila na realizaci jazzové operky pro děti, na které právě pracuji.

Na co nového se mohou Vaši posluchači v nejbližší době těšit?

Už jsem prozradila chystanou desku s big bandem Concept Art Orchestra. S tím budeme v Praze na podzim i hodně koncertovat. Všechna plánovaná vystoupení mám na webových stránkách (www.stepankabalcarova.cz). Moc se také těším na zimní turné s kvintetem Inner Spaces, se kterým letos slavíme jedenácté narozeniny.

Zastupujeme Vás již více než deset let. Co pro Vás OSA znamená?

OSA pro mě znamená solidního ochránce mého autorského „majetku“, vždy milé jednání a v neposlední řadě i pomocnou ruku – právě třeba k získání souhlasu spisovatele/básníka k možnému zhudebnění jeho tvorby.

 

Štěpánka Balcarová

Česká trumpetistka, skladatelka a dirigentka. V roce 2012 dokončila magisterský program na prestižní polské Hudební akademii Karola Szymanovského v Katovicích v oboru jazzová trubka. Jazzovou skladbu a aranžování studovala později v Grazu pod vedením Edwarda Partyky. V současné době žije v Praze, kde působí jako pedagog na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka a na jazzové katedře HAMU.

Štěpánka Balcarová je leadrem několika hudebních projektů: česko-polského kvinteta Inner Spaces, jazzového big bandu Concept Art Orchestra nebo septeta s polskou zpěvačkou Małgorzatou Hutek. Působí také v Trialogu Petra Kořínka, v avantgardním projektu Nikoli Kołodziejczyka Chord Nation a příležitostně spolupracuje s dalšími významnými hráči české jazzové scény.

Je držitelkou ceny Anděl v kategorii jazz a blues: Inner Spaces za desku „Light Year” (2012, Animal Music) a Concept Art Orchestra za desku „The Prague Six” (2015, Animal Music). Za své hráčské a skladatelské schopnosti byla v minulosti oceněna i na dalších jazzových soutěžích.