Soutěž pro nejmladší skladatele „České ucho“
25. října 2018

Soutěž pro nejmladší skladatele „České ucho“

Asi každý z nás tuší, že skládání hudby rozhodně nemusí být výsadou dospělých. Spousta dětí již odmalička touží po hračkách, které vydávají zvuk, ideálně po takových, které dokáží zvuky i kombinovat. No a někdy se prostá radost ze hry promění ve vášeň, která vede k nákupu prvního hudebního nástroje, k prvnímu seznamování se s notovou osnovou a ke vstupu do nádherného světa hudby.

 

A u pouhého přednesu skladeb vůbec nemusí zůstat. Historie nám již mnohokrát ukázala, třeba na příkladu Mozarta nebo Taylor Swift, že ještě nemusíte ani zdaleka vlastnit občanku, ale už můžete vesele skládat úspěšné kusy. Pokud podobný zájem sledujete právě u svého dítěte, ale například i žáka, kamaráda nebo sebe samého (za předpokladu, že vám není více než 20 let), čtěte pozorně dál.

Začátky nejsou jednoduché

To vám potvrdí asi každý skladatel, který má již pár kariérních let za sebou. V cestě může stát spousta překážek, některé mohou dokonce někoho od jeho snu stát se hudebním skladatelem zcela odradit, což by byla obrovská škoda. Jednou z takových překážek může být i málo příležitostí svůj talent dál rozvíjet pod vedením zkušeného odborníka nebo třeba nedostatečné ocenění ze strany okolí, což časem může vést až ke ztrátě zájmu o komponování hudby úplně.

Co je to České ucho?

A právě pro takové případy je tu soutěž České ucho, která se koná od roku 2014 ve spolupráci s Institutem umění – Divadelním ústavem a soutěží Musica Nova. Ta je určena pro mladé skladatele do 20 let věku, kteří se nebojí výzev, rádi zkouší nové věci a rádi by svůj talent dál rozvíjeli.

Jak se přihlásit?

Přihlásit se může soutěžící sám zasláním krátké zvukové skladby do 3 minut a základních informací o své osobě, případně ho mohou přihlásit rodiče nebo pedagog, a to do 10. listopadu 2018 u Lenky Dohnalové na adrese lenka.dohnalova@idu.cz. Kompozice by měly být tvořeny samostatně, ale metodické vedení je samozřejmě povoleno.

Skladba by měla dokládat schopnost soutěžícího naslouchat, natočit originální zvukový materiál, dále jeho schopnost práce se zvukovým softwarem a také cit pro smysluplné komponování. Celý proces by měl začít nahráním zvuků z běžného prostředí, například z ulice, nádraží, školní třídy nebo třeba obchodního centra. Poté by měl soutěžící nahraný kus zkombinovat se zvuky ze zvukových knihoven a dle vlastního uvážení zpracovat v softwaru.

Výslednou skladbu jakéhokoliv žánru je pak třeba poslat na výše uvedenou adresu, a to včetně popisu použitých zvukových zdrojů a vybraného softwaru.

Ceny, které vás nakopnou

Skladby budou následně hodnoceny mezinárodní porotou při prestižní mezinárodní soutěži Musica Nova (www.musicanova.seah.cz). Ocenění získají vedle věcných cen také zajímavou možnost dalšího rozvoje, což je v tomto věku to nejdůležitější. Bude jim nabídnuta možnost dalšího dotovaného školení, a dokonce zajímavé zahraniční spolupráce. Následně se bude v Praze v prosinci 2018 konat koncert oceněných, a to společně s laureáty prestižní mezinárodní soutěže pro profesionály v oblasti sonic art Musica Nova (www.musicanova.seah.cz).

Více info na http://ucho.sitespecificart.cz/