Sdílet radosti i zkušenosti
6. října 2022

Sdílet radosti i zkušenosti

Songwriting camp CZ powered by OSA popáté

Celkem 32 skladeb a 92 minut hudby. Tak se dají strohou řečí čísel popsat tři dny plné tvorby a propojování českých a zahraničních autorů, textařů a producentů. To vše zabalené pod akcí s názvem Songwriting camp CZ. Je toho však daleko víc, co jeden týden v klidném prostředí Lipna nabízí. Kromě vzniklých písní také propojování různých hudebních světů, žánrů a navazování nových kontaktů. Letos se camp konal již popáté a za názvem opět hrdě nesl „powered by OSA“.

Pátý ročník už určitě můžeme směle označit slovem jubilejní. A ze songwriting campu se stala v dobrém slova smyslu tradice. Za dobu jeho existence spatřila světlo světa řada písní, které už si žijí vlastním životem. Vznikly ale v prostředí týmové práce a sdílené kreativity, jež tato akce ukázkově reprezentuje.

Je to platforma, která umožňuje osvojit si práci v týmu a ještě k tomu odejít s více než dobrým výsledkem, tedy jednou hotovou písní každý den. Bonusem je propojení s mnoha zahraničními profesionály. Letos se campu účastnil například Alan Roy Scott, který má za sebou písně pro Celine Dion, Rickyho Martina nebo Notorious B.I.G. Další účastníci byli například z Norska, Nizozemska, Velké Británie, Švýcarska nebo Rakouska.

„Mám za to, že největší změny se dějí postupně a neviditelně, a to v hlavách lidí. A tak věřím, že kdokoliv, kdo odjel ze songwriting campu, odjel v dobrém slova smyslu poznamenán. A často udiven, že je něco takového vůbec možné,dodává k tomu Jan Vávra, který za campem stojí. „Netvrdím, že tvorba tímto způsobem je jediná možná. Někdo radši zůstane u klavíru nebo kytary sám ve studiu nebo v pokojíčku. Ale naučit se naslouchat a tvořit v týmu doporučuji každému autorovi minimálně vyzkoušet. Budoucnost hudební tvorby vidím jednoznačně ve spolupráci,“ dodává k tomu.

Víc hlav víc ví. Tak by se dal jednoduše popsat princip tvorby. Hudebníci tvoří každý den v jiných týmech a na konci dne si písně vzájemně přehrají. „Právě večerní poslechové sessions mi připadaly skoro jako koncerty, kdy místo live performances bylo možné ukázat všechny aspekty toho, jak se hudba dá tvořit,“ říká ke sdílenému zážitku letošní účastník, producent Filip Vlček. „Možnost stoprocentní koncentrace čistě na hudbu, ještě k tomu v kombinaci naprosto náhodných lidí, byla kreativně osvobozující. Perfektní kolektiv, který se podporoval a sdílel radosti i zkušenosti,“ doplňuje Vlček.

S trochou nadsázky lze říci, že schopnost spolupráce v týmu při tvorbě je určitou dovedností, která se dá přirovnat ke cvičení na nástroj. Každou „session“ může být autor lepší a lepší. Camp ale funguje taky jako určitá laboratoř pro jiný typ repertoáru, než jaký si dovede ten který umělec pro sebe představit. Zkrátka svobodné místo, kde zkusit neznámé neznamená prohrát.

Často pomůže i pohled hudebníků z jiných zemí a s jiným kulturním zázemím. Osvobodí vás od domácích hudebních škatulek, a je možné se ponořit pouze do hudby a emoce. To se letos určitě přihodilo i Kateřině Marii Tiché, úspěšné autorce a interpretce, držitelce Anděla za rok 2020 v kategorii Objev roku.

„Vůbec jsem nečekala, že budu ze songwriting campu po necelých čtyřech dnech odjíždět s takovým mixem emocí – překvapená skvělou partou neuvěřitelně talentovaných lidí, krásným prostředím a vlastně i sama sebou,“ říká Tichá. Důkazem je i to, že poslední den campu vytvořila rockovou píseň v angličtině, což se zásadně vymyká jejímu repertoáru. Krásný zážitek a úplně jiný přístup k songwritingu, než na který jsem zvyklá,“ přitakává.

Poprvé se campu účastnil také Matěj Belko, vyhledávaný studiový muzikant a mimo jiné také autor a spoluhráč Davida Kollera. Songwriting camp byl pro mě totální zjevení. Ta tvůrčí atmosféra se dala krájet! Na první pohled třeba i celkem nečekané kombinace lidí, kteří si po chvíli padají kolem ramen a vymýšlí neskutečné písničky. A ego všech jako by zůstalo zaparkované minimálně někde na druhé straně Lipna, neskutečný a vlastně nepopsatelný zážitek… dodává k celé atmosféře songwriting campu Belko.

„Před pěti lety ke mně do kanceláře přišel Honza Vávra, aby mi představil koncept songwriting campů. Zcela mne pro tento projekt nadchl. Tehdy se společná setkání a autorská spolupráce v zahraničí pomalu rozvíjela. Dnes je tento formátu tvorby vyhledávaným. Potkávají se autoři a umělci z různých koutů světa, kteří by za normálních okolností spolu netvořili. Na těchto setkáních je cítit touha navzájem se rozvíjet a podporovat se! V OSA jsme pyšní, že jsme stáli u zrodu hezké tradice songwtiting campu v České republice, kam se všichni rádi vrací za ojedinělou tvůrčí atmosférou,“ uvádí závěrem předseda představenstva Roman Strejček.

 

Připravila: Gabriela Soukupová
Foto: Natálie Šnoblová, Mikuláš Pejcha