Když si nevěříte, moc se vám toho nepodaří
29. prosince 2018

Když si nevěříte, moc se vám toho nepodaří

Kdo by neznal písničky jako Ty jsi jako já (4 miliony zhlédnutí na YouTube), Voda živá (1,5 milionu) nebo Vzpomínka (3 miliony zhlédnutí)? Aneta Langerová už české publikum dávno nemusí přesvědčovat, že je více než vítězkou SuperStar. Co stojí za úspěchem její tvorby? Kromě obrovského talentu také pracovitost, odvaha – a hlavně sebedůvěra.

 

Za jakých okolností tvoříte nejčastěji?

Když se vědomě rozhodnu pracovat na písních, zavřu se do domácího studia, vypnu telefon a všechny kolem sebe poprosím, aby na mě nemluvili. Protože když promluví, vytrhne mě to z atmosféry té písně, takže o onu atmosféru v tu chvíli přijdu – a musím se do ní znovu dostat. Pak jsou situace, že mě něco napadne, i když jsem mezi lidmi ve společnosti, při jízdě autem, na zkoušce. To se taky hned musím uzavřít do sebe, abych slyšela, co mi zní v hlavě, i přes zvuk ostatních nástrojů. Nápad si nahraju a vrátím se k němu v klidu. 

Kdo a co vás nejvíce inspiruje?

Společným jmenovatelem je právě to nadšení. Ať už z přírody, umění, člověka. Vždy mě inspiruje to, na co přirozeně reaguji, protože se mě to nějakým způsobem dotýká, a tím pádem rozvíjí myšlenky a emoce. To je pro mě dobrý základ pro napsání písně. 

Jakým způsobem si zaznamenáváte nápady?

Zapisuju si je pravidelně do telefonu, ten mám stále po ruce, ale výsledný text dávám dohromady na papír, různě si u toho kreslím, a když mám pocit, že je text hotový, napíšu si ho celý do počítače a vytisknu. Je to takový zvyk a značí to blížící se výsledek. 

Kdo je váš první hodnotitel? Rodinný blízký? Nebo třeba někdo z branže, jehož úsudku důvěřujete?

První člověk, kterému pustím nějaký nápad, je vždy můj blízký člověk, který nemusí být z oboru. Jeho první reakce jsou pro mě velmi cenné.

Co děláte, když přijde tvůrčí blok?

Myslím, že člověk je obecně tvor tvořivý a že takový blok může způsobovat spíš nějaká vnitřní nepohoda, stres, nejistota, nízká sebedůvěra. Je to jako v každé práci. Když si nevěříte, většinou se vám toho moc nepodaří. Důležité je mít v sobě nadšení pro to, co děláte, všímat si světa kolem a také mít kolem sebe lidi, kteří vás neustále inspirují a pomáhají vám se rozvíjet. 

 

Aneta Langerová (narozena 26. listopadu 1986 v Benešově) se krátce po vítězství v soutěži Česko hledá SuperStar 2004 stala jednou z nejoblíbenějších českých zpěvaček. Doposud vydala čtyři alba – Spousta andělů, Dotyk, Jsem a Na Radosti. S herečkou Bárou Hrzánovou letos vytvořily audioknihu Pane Bůh, tady Anna. V minulosti spolupracovala třeba i s Martou Kubišovou na původním českém muzikálu Touha jménem Einodis. Zahrála si i ve filmu o ruské básnířce Anně ve filmu 8 hlav šílenství. Své písně si ve většině případů skládá a píše sama.