CzechMobility.info – vše, po čem autor touží
4. ledna 2019

CzechMobility.info – vše, po čem autor touží

Nařízení, povinnosti a byrokratická zátěž. Taková je realita, pokud se jako autor snažíte prorazit v zahraničí. Jestli vám při pomyšlení na daně, víza a mezinárodní autorské smlouvy naskakuje husí kůže, potěšíme vás. Institut divadelního ústavu (IDU) spustil na jaře projekt CzechMobility.info, který sdružuje snad všechny dostupné informace pro kulturní profesionály o mobilitě, a pomáhá tak dostat za hranice českou kulturu. Ano, milí autoři, i vy jste samozřejmě kulturními profesionály.

CzechMobility.info je pomyslným středobodem pro všechny, které zajímá mezinárodní spolupráce. Vznikl díky dlouholeté zkušenosti IDU s kooperací se zahraničními partnery a českými experty. Vedle velmi obsáhlého webového portálu můžete požádat o konzultaci nebo se zúčastnit některého z workshopů.

Infopoint v češtině i angličtině

IDU tento projekt koncipoval jako infopoint, který funguje jak v češtině, tak v angličtině. Soustředí se totiž nejen na potenciální vývoz českých umělců do zahraničí, ale dokáže pomoci i vaší oblíbené harfenistce z Lucemburska popasovat se s českou byrokracií. Poskytnuté informace pro české prostředí jsou dokonce tak detailní, že je využijí i ti z vás, kteří nemají ambice vycestovat dál než do Drážďan. V zahraničí je podobně formulován například web On the move (On-the-move.org) nebo německý Touring Artists (Touring-artists.info), oba přitom s IDU přímo spolupracují. Pokud tedy nenajdete potřebné informace na CzechMobility.info, doporučujeme pročíst i tyto stránky.

Tematické okruhy

Webový portál CzechMobility.info je velmi přehledně rozdělený. První část je členěna do témat, které přinášejí veškeré informace k danému okruhu. Vše je vysvětleno polopaticky a nejsou vynechány ani ty nezákladnější podrobnosti. Tvůrci webu se drží zásad Komenského a předpokládají absolutní neznalost. V kapitole Daně se tedy dozvíte i to, jaký je rozdíl mezi právnickou a fyzickou osobou nebo jak si zažádat o IČO – i s odkazem na příslušný formulář.

Některým z vás se zvolené penzum informací zcela jistě bude zdát až přehnaně detailní. Většina uměleckých škol ale nenabízí předměty typu Základy administrativy pro hudební skladatele. A sáhněte si do svědomí – kolik z vás mělo na začátku své autorské cesty tyto údaje v malíčku?

Slovníček pojmů

Další devízou webu je snadná dohledatelnost informací. Obsahuje výborně sestavený slovníček pojmů. Takže když po vás bude chtít zahraniční vydavatelství vyplněný Formulář A1, nemusíte panikařit, že jste nic podobného nikdy neslyšeli. Stačí vyhledat heslo – a vyskočí na vás polopatická vysvětlivka. A nejen to! Ke každému pojmu je přidělen i příslušný tematický okruh. Pokud tedy chcete zasadit pojem do kontextu, není nic jednoduššího než rozkliknout celé téma a podrobně ho prostudovat.

Podobné informační portály

Informace není dobré zadržovat – a to IDU jako osvícená organizace dobře ví. Jedním z hlavních oddílů webu je tedy seznam dalších informačních portálů, které mají s tématem mobility něco společného. Byť třeba vzdáleně. Každý jednotlivý web je stručně popsaný, aby se všichni jednoduše vyznali v záplavě odkazů na domény kulturních institucí různých zemí, navíc rozdělených do jednotlivých uměleckých disciplín.

Sečteno a podtrženo, informační portál CzechMobility.info je velmi dobře zpracovaný web, informace jsou v něm přehledně strukturované a je jich víc než dostatek. Jinými slovy, je to všechno, po čem moderní autor touží, pokud chce dostat svou hudbu za hranice České republiky.