Když přijde nápad, umím se ponořit se do svého vnitřního světa
25. října 2018

Když přijde nápad, umím se ponořit se do svého vnitřního světa

Anděl, Cudzinka v tvojej zemi, Láska v housce, Barbína nebo V blbym věku – to jsou jen některé z úspěšných songů Ondřeje Ládka neboli Xindla X. Kde bere známý písničkář inspiraci pro svou tvorbu? A jak se vyrovnává s tím, když nápad náhodou nepřichází?

 

Za jakých okolností se vám nejlépe tvoří? Vyhovuje vám nějaká specifická část dne, prostředí nebo psychické rozpoložení?

Když píšu pro sebe, je to většinou prostě tehdy, když mě zrovna něco napadne. Naštěstí nemusím vyhledávat žádnou konstelaci speciálních podmínek. Ať se kolem mě děje cokoliv, mám tu výhodu, že se dokážu naplno uzavřít do svého vnitřního světa. Klid a ticho jsou samozřejmě výhodou, ale ne vždy si tento luxus můžu dopřát.

Je to stejné i v případě, když máte psát pro někoho jiného? Vytváříte přece jenom i spoustu písniček i pro jiné muzikanty.

Když mám naplánováno, že mám psát pro někoho jiného, většinou si vyhradím dopředu celý den. Tvořím nejraději tehdy, když jsou děti ve školce. Obecně se mi lépe píše v dopoledních hodinách – večer už většinou nemám tu správnou morálku.

Co děláte, když přijde tvůrčí blok?

Nedělám si z toho těžkou hlavu. Když mi něco nejde, zkusím jednoduše psát něco jiného. Většina mých skladeb často vznikla tak, že mi zrovna nešlo vymyslet text třeba pro Slzu nebo někoho jiného, a tak jsem si začal psát něco bokem. Než jsem se nadál, byla z toho písnička.

Kde hledáte inspiraci? Máte nějakou specifickou múzu?

Nemám. Přijde to tak nějak samo. Nápad je u mě do velké míry spontánní záležitost a žádné konkrétní inspirační zdroje cíleně nevyhledávám.

Zapisujete si do notýsku, nebo do počítače?

Občas do počítače, ale většinou píšu do mobilu, protože inspirace přijde většinou tehdy, když nejsem doma. A když přijde nápad, když zrovna doma jsem, můžu být třeba líný vstát z postele, tak text radši rychle naťukám do telefonu. Nechci nápad zaplašit cestou k počítači.

Kdo bývá prvním hodnotitelem vaší nové tvorby?

Ve většině případů je to moje manželka. Ale bývám v tomto ohledu dost netrpělivý, takže když něco napíšu mimo domov, to první hodnocení schytá někdo, kdo je zrovna po ruce. A pak už jen dychtivě čekám na reakci.

 

Xindl X

Prvním úspěchem jeho písničkářské kariéry bylo první místo v soutěži Česko hledá písničku, kde v roce 2007 uspěl s písní Mamut. Poté získal cenu Autorská porta za píseň Dysgrafik, na festivalu Zahrada zvítězil v kategorii písničkářů a s písní Styky v soutěži Inkubátor. V roce 2008 vydal debutové album Návod ke čtení manuálu, za které získal nominaci na cenu České hudební akademie Anděl v kategorii folk a country. Skladba Anděl získala o rok později nominaci v kategoriích Píseň roku a Videoklip roku. Nominaci na Anděla získala později také jeho skladba Láska v housce. V roce 2010 získal Xindl X ocenění Skokan roku v anketě Český slavík. Talentovaný autor se však neživí pouze skládáním hudby, působí také jako filmový, televizní a divadelní scenárista (seriál Comeback, koprodukční film Restart, divadelní komedie Dioptrie růžových brýlí nebo muzikál Cyrano! Cyrano! Cyrano!).