Kapela Lake Malawi uchvátila porotce na Eurovizi
21. května 2019

Kapela Lake Malawi uchvátila porotce na Eurovizi

V izraelském Tel Avivu proběhla každoročně nejsledovanější hudební televizní událost Eurovision Song Contest. Do finále se letos probojovala také česká skupina Lake Malawi v čele s Albertem Černým, která s písní Friend of a Friend nakonec obsadila 11. místo. Podle bookmakerů přitom měla velké šance na celkové vítězství. Pojďte se s námi podívat, jak písnička vznikala a jak si v soutěži vedla.

V sobotu 18. května proběhlo velké finále Eurovize. K Tel Avivu se upínala pozornost dvou set milionů diváků, kteří soutěž sledovali na televizních obrazovkách nebo přes internet. O poutavou podívanou se postarali soutěžící i vítězové minulých ročníků, ale také třeba americká popová ikona Madonna, která vystoupila hned se dvěma skladbami.

 

Friend of a Friend bodovala u porotců

Mezi soutěžními písněmi bojoval o přízeň diváků také song Friend of a Friend od české kapely Lake Malawi, který měl vysoké šance obsadit přední příčky. Při hlasování národních odborných porot dostala kapela od Norska, Maďarska, Gruzie a Slovinska maximální počet bodů a s celkovým počtem 150 bodů by obsadila sedmé místo. Bohužel pro českou skupinu nebyli stejně nadšení diváci, kteří formaci svými hlasy dodali pouhých sedm bodů. Lake Malawi tak nakonec se 157 body skončili na jedenáctém místě.

Přestože čeští zástupci neopakovali loňský úspěch Mikolase Josefa, který šestým místem získal pro Českou republiku doposud nejlepší umístění, může být seskupení Alberta Černého na sebe právem pyšné. Postoupit do finále se totiž doposud podařilo jen třem interpretům z Česka (včetně Lake Malawi). „Pro nás je jedenácté místo obrovský úspěch a už teď vidíme, že získáváme fanoušky z celého světa,“ prozradil nám Albert Černý. A dodává: „Hrát pro několik set milionů diváků je super pocit. Fanouškům a lidem z branže se nejvíc líbí, že zůstáváme sami sebou, že u nás jde hlavně o muziku. To nás těší nejvíc.“

 

Lake Malawi za hranicemi jako doma

Českou indiepopovou kapelu Lake Malawi založil frontman Albert Černý v roce 2013 po rozpadu Charlie Straight. Eurovize není jejich první zkušeností se zahraničním vystupováním. Hned první singl Always June představil Černý s kytarou v ruce v živém vysílání anglické BBC London. Na jejich debutovém albu We Are Making Love Again se mimo jiné podílel producent Matt Lawrence, který spolupracuje s takovými hvězdami jako Adele. Lake Malawi si jdou za svým cílem již od samého vzniku a budoucnost v žádném případě nenechávají náhodě. Neúnavně na sobě pracují a účastní se nejrůznějších workshopů, které pomáhají jejich hudbu posunout zas o kousek dál.

 

Friend of a Friend napsaná na Songwriting Campu

Právě na jednom takovém workshopu vznikla zmiňovaná písnička Friend of a Friend. Albert Černý ji spolu s Janem Steinsdörferem a polským producentem Mikolajem Trybulecem složil na Songwriting Campu CZ.

Tento projekt, ve kterém se domácí autoři setkávají se svými zahraničními kolegy a v malých skupinách několik dní bez přestávky píší texty a vytvářejí a produkují hudbu, jsme podpořili v rámci Partnerství OSA. A také díky úspěchu autorů v Eurovizi vidíme, jak je taková podpora potřebná. Do národního kola Eurovize se ze Songwriting Campu CZ dokonce probojovaly skladby dvě: vedle Lake Malawi to byla ještě Barbora Mochowa s písní True Colors.

 

Eurovision Song Contest se koná každoročně už od roku 1956 a je jedním z nejdéle běžících pořadů v televizní historii. Je pořádán zeměmi, které jsou aktivními členy Evropské vysílací unie, a pravidelně ho sleduje víc než 100 milionů diváků. Mezi vítězi se najdou takové ikony jako ABBA nebo Céline Dion a je to jedna z mála televizních soutěží, která z vás může udělat opravdovou hvězdu.