Líheň na hity s názvem Songwriting Camp CZ
22. února 2019

Líheň na hity s názvem Songwriting Camp CZ

Představte si babí léto, Lipno, lesy, louky, plno vynikajících nástrojů, techniky a mezinárodní bandu muzikantů a producentů, kteří intenzivně tvoří. Zní to jako sen? Ano, sen, který se stal skutečností díky usilovné práci dvou hudebníků a projektu Songwriting Camp CZ. 

Jana Infeldová a Jan Vávra se rozhodli, že vystoupí ze své komfortní zóny a místo skládání písniček a koncertování ve společné kapele Jananas uspořádají mezinárodní líheň na hity. Projekt, v rámci nějž se setkají domácí autoři se svými zahraničními kolegy a budou v malých skupinách několik dní bez přestávky psát texty a vytvářet a produkovat hudbu. Sami si totiž na vlastní kůži vyzkoušeli podobné akce mimo Českou republiku a uvědomili si, jak moc tady podobný formát chybí. 

Písně s velkým potenciálem

Nelenili tedy a sehnali silné partnery, mezi kterými nechyběl ani Ochranný svaz autorský, aby jim pomohli tuto vizi uskutečnit. A výsledek byl ohromující. Za tři dny vzniklo neuvěřitelných čtyřiadvacet nahrávek zbrusu nových písní, z nichž některé mají slušný potenciál prorazit i v zahraničí. A ne, není to jen zbožné přání. Britský producent Jonathan Owusu-Yianomah, který byl jedním z aktivních účastníků, byl z výsledku tak nadšený, že dvě nejlepší písně už nabídl anglickým vydavatelům. Dvě písně se taky probojovali do českého kola soutěže Eurovision, přičemž píseň Alberta Černého z Lake Malawi dokonce postoupila do dalšího kola a utká se se zahraniční konkurencí v izraelském Tel Avivu. 

Jak to celé probíhalo?

Organizátoři vytvořili malé týmy tří až čtyř lidí, kteří se zavřeli v jednom z apartmánů a během jednoho dne složili celou písničku, od A do Z. Ti nejproduktivnější z nich zvládli i dvě. V každé skupině byl zastoupen textař, skladatel a producent. Další den se obsazení jednotlivých skupin promíchalo. Dorozumívacím jazykem se stala angličtina – posloužila jako přirozený spojovník tvůrců z Velké Británie, Polska, Maďarska, Nizozemska či Belgie. Pořadatelé týmy skládali velmi pečlivě, a to tak, aby se jednotliví autoři k sobě hodili jak hudebně, tak svou energií. Po celodenní práci se všichni sešli ve společenské místnosti a navzájem si své skladby představili. Ihned tak od kolegů získali zpětnou vazbu i tipy, na čem druhý den s novým týmem zapracovat. 

Autoři autorům

Na Songwriting Campu CZ bylo znát, že projekt připravovali samotní tvůrci. Uvědomovali si, že tvůrčí proces není jednoduchý, a tak se snažili svým kolegům zajistit ideální prostředí. Workshop probíhal v nádherném aparthotelu Knížecí cesta u Lipna obklopeného lesy – to aby měli autoři kde čerpat energii. Pro tvorbu samotnou měli účastníci k dispozici excelentní technické vybavení a hlavně klid. O autory se dokonce po celou dobu staral vlastní kuchař. A tak se rušivým elementem nemohl stát ani prázdný žaludek a kručení v břiše.

Dělba autorských práv 

Dalo by se očekávat, že ze Songwriting Campu CZ vznikne speciální album, ale pořadatelé se rozhodli jít úplně jiným směrem. Každá píseň podle nich musí žít svým životem, a tak je teď jednotlivě nabízejí vydavatelstvím a rádiím. Ošemetnou otázku autorství nově vzniklých písní vyřešili organizátoři způsobem už ve světě poměrně běžným: každý, kdo byl v době skládání v místnosti, má právo na rovný díl autorských práv, pokud se autoři nedohodnou jinak. Konsensus tedy spoluautoři na Songwriting campu hledají nejen při tvorbě, ale i při rozdělení autorských práv.

Na Songwriting Campu vládla vynikající atmosféra. Většina českých autorů a producentů vůbec nevěděla, do čeho jde, a výsledkem byli naprosto nadšení. Držme tedy Janu Vávrovi a Janě Infeldové palce, aby měl Songwriting Camp CZ i v dalších letech minimálně stejný úspěch.