Česko-francouzský songwriting camp podpořil autorskou spolupráci obou zemí
10. listopadu 2021

Česko-francouzský songwriting camp podpořil autorskou spolupráci obou zemí

Na konci října se uskutečnil první songwriting camp zaměřený na spolupráci autorů pouze ze dvou evropských zemí: Francie a Česka. Intenzivní týdenní podoba campu pomohla prohloubit spolupráci mezi konkrétními hudebními trhy a autory. Za českou stranu se campu účastnili například zpěvačka Aiko, producent Jan Steinsdörfer nebo Augustine Dunn, cenou OSA ověnčený nejúspěšnější mladý autor populární hudby za rok 2019.

Celý týden od 18. do 22. října probíhala v pražských Holešovicích kreativní smršť jménem songwriting camp, tentokrát čistě v českém a francouzském podání. Autoři a autorky měli za cíl každý den v jiných týmech uvést v život společnými silami vždy jednu novou píseň. Z původní iniciativy francouzské hudební exportní kanceláře Le Bureau Export (Centre National de la Musique) vznikla unikátní bilaterální akce, která otevírá českým autorům další možnosti zahraniční spolupráce.

Ben Ling z Le Bureau Export posunoval projekt kupředu a na podobě campu úzce pracoval s OSA, spolkem Songwriting CZ a SoundCzech. "Konečně jsme se dočkali toho, že čeští a francouzští autoři mohli pracovat na společné tvorbě. Prvotní myšlenka a plán takového propojení vznikla již v roce 2019, kdy jsme se setkali se zástupci OSA. Pandemie však plány pozastavila. Všichni francouzští účastníci bez výjimek ocenili kvalitu, rozmanitost a originalitu českých autorů. Doufáme, že nově vytvořená spojení i písně budou stejně dobře fungovat i v budoucnu," říká k akci za francouzské organizátory. 

I díky otevřené výzvě se této akce mohlo zúčastnit celkem 8 českých autorů. Alena Shirmanova-Kostebelova, známá spíše pod uměleckým pseudonymem Aiko, si na tento camp "odskočila" z Londýna, kde právě dokončuje svá hudební studia.

"Songwriting campy mě baví svojí dynamikou, musíte se společně jako skupina napojit na to, co děláte a jít za tím, co je pocitově správně bez dlouhého přemýšlení," říká o metodě společné práce autorů. "Osobně jsem vytvořila píseň, kterou plánuji určitě vydat, a navázala nové kontakty s francouzskou stranou, ve kterých plánujeme spolupracovat i nadále - už máme dokonce naplánovanou společnou session v Londýně a mluvili jsme o tom, že bych dorazila do Paříže," dodává k tomu s tím, že konkrétní výsledky práce z campu můžeme čekat již brzy.

Závěrečný večer v pátek 22. října v prostorách Francouzského institutu v Praze měl nádech slavnostní akce, kde se nakladatelům, vydavatelům i novinářům prezentovaly skladby, které vznikly v průběhu uplynulého týdne. Účastnili se jej také zástupci francouzských nakladatelů, jejichž autoři byli na campu přítomni. Jedním z nich byl i Philippe Manivet ze společnosti Musigamy. "Songwriting campy jako byl tento, jsou strategickým krokem v kariéře autorů, protože podněcují kreativitu a dávají jim možnost podívat se na tvorbu z jiných úhlů pohledu. Nakladatelům a vydavatelům zase pomáhají vybudovat silnou síť na novém území a znásobit příležitosti. A to vše se myslím v tomto případě skvěle povedlo, patří vám velký dík," nešetřil chválou francouzský zástupce.

Sarah Doignon, kulturní atašé a zástupkyně Francouzského institutu v Praze, se přidává a doplňuje: "Jsme obzvláště hrdí na to, že jsme mohli přispět k tvorbě děl současné hudby, a že se nám podařilo propojit profesionály a nové talenty z Francie a České republiky. Kvalita umělců a šestnáct nových písní, které jsme mohli slyšet, je pozoruhodná, a těšíme se, že si tyto skladby najdou své místo na evropském i mezinárodním hudebním trhu," shrnuje závěr akce.

 

Připravil: Jan Vávra, Songwriting Camp CZ