Cenu Apollo 2020 za album roku  získala písničkářka Amelie Siba
4. března 2021

Cenu Apollo 2020 za album roku získala písničkářka Amelie Siba

Cenu Apollo 2020 si z pražského klubu Roxy odnesla mladá písničkářka Amelie Siba za své album Dye My Hair. Jako vítězka získala šek od OSA ve výši 40 tis. Kč na novou tvorbu. OSA finanční podporu věnuje vítězům už od samého počátku. V letošním roce udělili hudební publicisté a dramaturgové již desáté ocenění. Vždy se oceňuje nejlepší album předešlého roku.

O vítězce rozhodla dvanáctičlenná úzká porota. Pavel Turek (Respekt), rozhodnutí poroty zdůvodnil slovy: „Debut, jaký se tu dlouho neobjevil. Album Dye My Hair představuje vyzrálé písničkářství a zároveň zcela přímý intimní vhled do období dospívání. Amélii Sibě se podařilo zachytit zranitelnost, odhodlání i nejistotu teenagerských let způsobem, který jde napříč různými publiky a je srozumitelný pro starší ctitele folku i mladší uživatele Instagramu. Ruku v ruce s autorskou vizí pak jde i sympatická snaha ohlídat si vše další okolo tvorby: od mixu nahrávky přes podobu obalu. Amelie Siba si dělá věci podle sebe a to je dobře." 

Amelie Siba zvítězila v silné konkurenci. Na cenu Apollo 2020 bylo nominováno těchto sedm alb:

AMELIE SIBA - Dye My Hair

DUKLA - Honza

LENKA DUSILOVÁ -  Řeka

KVĚTY - Květy květy

POVODÍ OHŘE - Dva trámy na kříž

TATA BOJS - Jedna nula

TEEPEE - Where the Ocean Breaks

Součástí ocenění je kromě finanční odměny OSA také soška Apollo od Maxima Velčovského a Jana Jaroše. Během slavnostního udílení v klubu Roxy, jehož stream bylo možné sledovat na webu České televize, vystoupilo všech sedm nominovaných hudebníků. Večerem provázel hudební publicista a moderátor Pavel Kučera. Záznam z udílení je možné shlédnout pod tímto odkazem: http://bit.ly/CenyApollo2020

Stejně jako v předešlých letech, také o letošním ročníku ceny Apollo byl natočen dokument režiséra Šimona Šafránka (King Skate, Meky), který bude odvysí­lán 19. března ve 22:15 na ČT art.

Ceny české hudební kritiky Apollo se poprvé předávaly za rok 2011, na Nové scéně Národního divadla tehdy uspěl písničkář a raper Bonus s deskou Náměstí míru. Albem roku 2012 se v klubu SaSaZu stalo The Escapist Borise Carloffa, o rok později si v La Loce cenu Apollo převzali Bratři Orffové za nahrávku Šero. Cenu za rok 2014 si v pražském klubu Podnik převzal Adrian T. Bell s albem Diffe­rent World. Dvakrát se cena Apollo předávala v pražském klubu Royal, kde ji za rok 2015 převzala skupina Please The Trees za album Carp a za rok 2016hudebník dné s albem These Semi Feelings, They Are Everywhere. Za rok 2017 si z pražského Paláce Akropolis Apollo odnesla skupina Kalle za album Saffron Hills. Vítězem za rok 2018 se v klubu Meet Factory stala skupina Čáry života s albem Stínítko, v loňském roce pak v Roxy cenu získal rapper Hugo Toxxx za své album 1000.

Foto: Apollo, Barbora Nosková / redakce iReport