6 důvodů, proč se vám jako skladateli vyplatí uzavřít smlouvu s OSA
5. prosince 2018

6 důvodů, proč se vám jako skladateli vyplatí uzavřít smlouvu s OSA

Otázku, zda uzavřít smlouvu s OSA, si na začátku své kariéry položí snad každý autor. Důvodů, proč to neudělat, najdete na internetu ohromné množství. Díky našemu článku si ale konečně můžete přečíst, jaké pro vás plynou z registrace výhody a kdy je pro ni nejvhodnější doba.

1) Partnerství OSA – můžete se hlásit o grant

Tvořit a nahrávat hudbu je poměrně nákladná záležitost a každá pomoc se hodí. Jako registrovaný autor máte díky grantovému programu Partnerství OSA velkou šanci získat příspěvek na tvorbu. Funguje od roku 2010 a od té doby bylo v rámci programu podpořeno víc než 1200 projektů z různých oblastí hudební tvorby. OSA pomáhá zastupovaným autorům, hledá nové talenty i přispívá na charitativní projekty. Šance, že se svou žádostí uspějete, bývá zpravidla vysoká. Například v minulém roce, kdy sítem výběrového řízení prošlo 206 projektů, byl poměr úspěšných a neúspěšných žadatelů 1:2.

2) Hlídá za vás užití hudby

OSA má od zastupovaných autorů jasný mandát, a sice vybírat odměny za jejich práci všude tam, kde se jejich hudba hraje. Každý rok podá hlášení o užití hudby necelých 50 000 klientů a někteří z nich i několikrát do měsíce. OSA musí vše zkontrolovat a dál rozdělit autorům. Tento proces nikdy neskončí a je jasné, že užití hudby nemůže hlídat autor sám. Pokud tedy nejste asketa, který netouží po finančním ohodnocení své práce, je registrace v OSA naprosto nezbytná. Zvláště pak ve chvíli, kdy se vaše hudba začne objevovat častěji. Nebo si myslíte, že byste si byli schopni pohlídat všechna rádia, televize i každou vesnickou tancovačku?

3) Reciproční smlouvy s 96 zeměmi

Zcela bezkonkurenční jsou ovšem reciproční smlouvy s kolektivními správci po celém světě. Možná máte momentálně pocit, že se vaše písně nikdy za hranicemi České republiky hrát nebudou, ale co když ano? A co když to ani nezjistíte? Cesta k úspěchu některých písní je nevyzpytatelná a díky registraci do OSA vám užití hudby neunikne ani na Madagaskaru. Nakonec jsou autoři, u kterých by vás asi nenapadlo, že v cizině uspějí. Například náš v zahraničí nejhranější autor populární hudby za rok 2017 byl Zdeněk Gurský, který skládá nefalšovanou dechovku.

4) OSA je fér

Jistě jste mnohokrát slyšeli, že OSA nadržuje některým autorům, ale pravý opak je pravdou. Princip férovosti je ukotven v dokumentu Rozúčtovací řád, který je klíčem k tomu, jak odměny rozdělovat. Sepisuje a aktualizuje jej expertní komise a schvalují ho samotní autoři.

V zásadě se OSA snaží v nejvyšší možné míře vyplácet odměny vybrané za konkrétní užití díla přímo jeho autorům, a to podle stopáže nebo počtu. V některých případech hraje roli také pro jaké obsazení jste své dílo komponovali a jaký je jeho žánr. V rámci všech pravidel Rozúčtovacího řádu je vážně jedno, jestli se jmenujete Petr, nebo Otomar. Záleží opravdu jen a pouze na tvrdých statistických datech, na jejichž základě se autorské odměny rozdělují.

5) Na odměny čekáte maximálně 90 dní

Pokud se vaše hudba hraje, dostanete autorské odměny každého čtvrt roku, a to v předem stanovených výplatních termínech. Na odměnu tedy autor čeká nejdéle 90 dní od uhrazení ze strany uživatele. V tomto ohledu je OSA jedním z nejrychlejších kolektivních správců v Evropě, a navíc je připravena zkrátit dobu čekání na 30 dní, což je v tomto oboru rychlost doslova nevídaná. S každou výplatou autorských odměn také dostanete podrobné vyúčtování, takže snadno zjistíte, jak jste byli doma i v zahraničí úspěšní.

6) Přístup do INFOSA

Díky registraci získáte přístup do Informačního systému OSA – INFOSA. Díky tomuto systému můžete ohlašovat svá díla elektronicky. Pěkně z pohodlí domova. Navíc získáte kompletní přehled o užití svých děl a o výši odměny za ně. Jestli vás tedy zajímá, která se z vašich písní nejvíc hraje nebo zda se některá z nich zvládla probojovat do zahraničí, máte v ruce ideální nástroj.

A kdy je tedy na registraci nejvhodnější doba? Pokud chcete počkat, až vám bude OSA alespoň něco vyplácet, zaregistrujte se v době, kdy po vás začnou lidé vaši hudbu žádat. Autorské odměny vám mohou být v mnohých případech vyplaceny i tři roky zpětně, takže se nemusíte bát, že by vám zásadnější částka utekla. Jestli ale chcete mít jistotu, že se nebudete po pár letech s klukama v kapele hádat, kdo vlastně složil slova a kdo hudbu, zaregistrujte se hned při první vlastní písničce. Budete tak mít pořádek ve svých skladbách, a i pokud se nejhranějším autorem desetiletí nestanete, nebude vás to vlastně téměř nic stát.