10 nejzajímavějších obalů českých desek
20. prosince 2018

10 nejzajímavějších obalů českých desek

Každému se samozřejmě líbí něco jiného a udělat jakýkoliv výběr „best of” je do velké míry subjektivní záležitost. Přesto jsme se o to pokusili – představujeme vám náš výběr deseti nejoriginálnějších obalů českých desek s krátkým komentářem.

 

Oliver Lowe – Acappellas

Vybrat jen jeden z obalů světově uznávaného grafického designéra Pavla Fuksy je dost těžký úkol. My jsme zvolili tento, a to kvůli jeho čistému a elegantnímu stylu.

oliwerlove_1.jpg

Master’s Hammer – Fascinator

Alespoň jeden z obalů desek legendy českého black metalu Master’s Hammer hudebníka a typografa Františka Štorma mezi nejpůsobivější obaly desek jednoznačně patří. Monumentální a vrstevnatý styl nezapře autorův bohatý vnitřní svět. Zajímavostí je, že jeho kniha Eseje o typografii byla nominována na literární cenu Magnesia Litera v kategorii publicistika.

Fascinator.jpg

Buty – Kapradí

Z této desky z roku 1999 je jedna z nejslavnějších skladeb kapely, dojemná a posmutnělá  Nad stádem koní. Neuchopitelná nostalgie alba se doslova otiskuje do minimalistického motivu obalu.

buty.jpg

Anna K. – Světlo

Název alba Anny K. má symbolizovat optimismus a naději. Zpěvačka si v minulosti prošla mnoha strastmi včetně těžké nemoci – a album Světlo mělo ukazovat tu zářivější stránku života. Výtvarník Dan Kurz podle nás optimistickou náladu na obal přenesl dokonale.

anna_k_svetlo_album_1024x1024.jpg

Tatabojs – A/B

Zpěvák a bubeník kapely Tatabojs Milan Cais je zároveň uznávaným sochařem a výtvarníkem, a i proto jsou obaly desek této kapely vizuálními lahůdkami.

albumAB.jpg

Kapitán Demo: Bez klobouku Boss

Kapitán Demo si dělá legraci ze všech. Z českého hip hopu, pochybných módních trendů, všeobecně přijímaného kýče ve všech oblastech života. Ironie se tak pochopitelně promítla i do nepřehlédnutelného obalu desky.

boss.jpg

Oceán: Ve smíru

Černá a bílá, jednoduchý motiv leknínu jako symbolu duchovna, věčnosti a znovuzrození.

Ocean_titulka.jpg

Barbora Poláková – Ze.mě

Až surreálná ilustrace obsahuje spoustu magických detailů a zdánlivě nesmyslných spojení, a vystihuje tak nekonečnou hravost druhé desky jedné z nejoriginálnějších (a nejúspěšnějších) českých zpěvaček.

Barbora_Polakova_Zeme.jpg

Lucie – In the Sky

Kult české poprockové scény – kapela Lucie – za dobu své kariéry vystřihla osm skvělých alb (nepočítáme-li kompilace a koncertní alba) a stejně jako ve svých videoklipech i na obalech desek kapela dbá o vytříbený vizuální styl s názorem. Jako tomu bylo u démonické nálady prostupující obal nejslavnější desky In the Sky.

lucie_výřez.png

Aneta Langerová – Dotyk

Melancholicky zadumanému, intimnímu albu náladou odpovídá povedená montáž na obalu. Loďka z papíru symbolizuje nejistotu a potemnělá mračna podtrhují krásně ponurou atmosféru písniček.

cover.jpg