S Chrome Music Lab si vyhraje začátečník i zkušený autor
8. července 2019

S Chrome Music Lab si vyhraje začátečník i zkušený autor

Zajímavá aplikace s názvem Chrome Music Lab učí poznávat hudbu, zvuk a jejich zákonitosti. My jsme si s tímto nástrojem trochu pohráli. Je určený především pro laiky, na své si ovšem přijdou i zkušení autoři a hudební profesionálové, kteří tento nástroj mohou brát jako hru pro svou chvilku odpočinku a relaxace. Pojďme se podívat, co všechno nabízí. 

Chrome Music Lab  vytvořili vývojáři Googlu v roce 2016 a od té doby jej stále vylepšují. Jedná se o online prostředek pro učitele a studenty hudby, který je zcela zdarma a funguje na většině webových prohlížečů. Je jednoduchý, intuitivní a velmi zábavnou formou dokáže návštěvníka přinutit prozkoumat zvuk a taky si s ním pohrát. Je to taková jednoduchá zvuková laboratoř, která dává do kontextu hudbu, matematiku, fyziku i vizuální umění. Je rozdělena na 13 různých oblastí a každý z nástrojů je velmi intuitivní a jednoduchý. Na některé z nich jsme si posvítili a rozhodli jsme se s vámi podělit o to, co nás zaujalo.

Jednoduchý Sound Maker
Samozřejmě se nejedná o profesionální nástroj pro autory. Plnohodnotnou skladbu pomocí Chrome Music Lab nevytvoříte. I zde je ale jednoduchý Sound Maker, ve kterém si můžete poskládat složitější melodii. Své pokusy následně můžete sdílet, případně stahovat. Je to ale spíš pro ty, kteří si chtějí tvorbu pomocí počítače vyzkoušet. Tento nástroj tak ocení především ti, kdo přemýšlejí, že by je skládání vlastní hudby bavilo, a tak jim tato osekaná forma profesionálních nástrojů nebude vadit. I v Sound Makeru se ale dostanete k zajímavým hudební zážitkům. Můžete do něj třeba napsat své jméno a poslechnout si, jak zní, když ho převedete na hudbu.

Vztah mezi hudbou a matematikou
Pokud už nějakou dobu skládáte nebo se o hudbu zajímáte teoreticky, jistě jste si všimli, že hudba toho má hodně společného s matematikou. Ne nadarmo byla ve středověku po boku aritmetiky, geometrie a astronomie součástí kvadrivia – tedy čtyř svobodných umění, která se věnovala vztahu čísel a časoprostoru. Vztahu hudby a matematiky se věnuje například nástroj Strings, který názorně ukazuje, že délka strun je v těsném vztahu s výškou tónu.

Spectogram, fyzika a hudba
Naproti tomu zvuk je čistá fyzika, čehož využívá nástroj, který nám přišel v Chrome Music Lab nejzajímavější. Jedná se o vizuální znázornění zvuku pomocí frekvencí s názvem Spectogram. Ten existuje i mimo tuto hudební laboratoř. Hojně se využívá například v logopedii při léčbě řečových vad nebo jako základ pro rozpoznávání hlasu v umělé inteligenci. Využívají jej ale také někteří skladatelé. Při tvorbě moderní hudby jim slouží jako prostředek ke změně intenzity různých frekvencí nebo k tvorbě nových frekvencí tím, že je nakreslí a následně transformují do hudby.

Spectogram v Chrom Music Lab má přednastavené některé zvuky jako harfu, pískání či ptačí zpěv, jejichž zobrazení můžete sledovat okamžitě. Obsahuje také mikrofon, díky kterému se můžete podívat na obraz vlastního hlasu. Snímá ovšem cokoliv, co do něj pustíte. Můžete si tak pomocí frekvencí vizualizovat jakoukoliv písničku, což nám přijde opravdu zajímavé. Google vám tak dává zdarma jednoduchý nástroj ke zjištění, jaké frekvence ve svých skladbách využíváte nebo jak se od sebe fyzikálně liší váš největší hit od skladeb méně úspěšných.

Spoustu zábavy si užijete i s dalšími nástroji, které Chrome Music Lab obsahuje. Se Sound Waves se můžete podívat, jak zvuk cestuje vzduchem. S Arpeggios si pak pohrajete s akordy a harmonií. Je toho ale mnohem více. Pokud jste zkušený autor, vřele doporučujeme vyřádit se s Chrome Music Lab, když vás přepadne tvůrčí blok nebo si potřebujete na chvíli oddychnout. Nejenže vás přivede na jiné myšlenky, ale může vám pomoci podívat se na vaši tvorbu z jiného úhlu. A pokud se skládáním teprve začínáte nebo jste jen zvědaví, jak vlastně hudba a zvuk fungují, bude vás aplikace opravdu bavit.