OSA je vůči autorům fér i jako pořadatel
29. března 2019

OSA je vůči autorům fér i jako pořadatel

Pravděpodobně jste jako autoři někdy uspořádali koncert, přestože se normálně organizováním akcí neživíte. Stejné je to s Ochranným svazem autorským, který se minimálně jednou do roka promění v produkční společnost a uspořádá Výroční ceny OSA. Přemýšleli jste ale někdy, jak to vlastně funguje s licencemi, když je sám OSA pořadatelem? Možná je to k nevíře, ale ani nám se žádost a platba za udělení licence nevyhne. Jsme totiž autorská organizace – a k autorům musíme a hlavně chceme být fér i my.

Každý, kdo organizuje nějakou veřejnou akci, na níž hraje hudba, potřebuje mimo jiné licenci k užití hudebních děl. Ta je zpoplatněná a její úhrada zajistí, že každý autor dostane za svou tvorbu spravedlivou odměnu. Pořadatel totiž kromě žádosti o licenci posílá OSA konkrétní seznam odehraných skladeb. A přestože se to může zdát neuvěřitelné, z veřejných produkcí (jak v OSA všechny vaše akce, koncerty nebo konference nazýváme) se odměna autorům rozděluje adresně. To znamená, že peníze jdou přímo autorovi dané skladby, pokud je zastupován OSA nebo některým z jiných kolektivních správců. Přímé rozúčtování tedy není problém.

Výroční ceny OSA

Výroční ceny OSA udílíme už od roku 2006. Tehdy jsme si totiž uvědomili, že je na české scéně bezpočet cen pro interprety, ale ocenění přímo pro autory chybí. Výroční ceny OSA kopírují statistiky hranosti, a tak se díky nim můžete dozvědět, kdo z českých autorů se nejvíc hrál napříč všemi kanály u nás i v zahraničí.

A jak už to u udílení cen bývá, pořádáme při této příležitosti i slavnostní předávání. Stejně jako kterýkoliv jiný pořadatel pečlivě zvažujeme dramaturgii večera, aby byl pro diváky zábavný. A stejně tak nás nemine žádost o licenci. Ano je to tak. I my musíme vyplnit formulář, sepsat seznam skladeb, zažádat o licenci a zaplatit autorskou odměnu. Jedinou naší výhodou je, že nic nemusíme posílat, jen přeneseme žádost ze druhého do třetího patra. Jinak je vše stejné jako u kohokoliv jiného – včetně vyměření výše autorské odměny a pochopitelně i jejího uhrazení.

Sto let OSA

Rok 2019 je pro nás jubilejní. V říjnu totiž oslavíme 100 let od založení OSA a při této příležitosti plánujeme pro naše autory, obchodní partnery a další významné osobnosti galavečer. A tak se z OSA v letošním roce stane pořadatel hned dvakrát. Přestože by se mohlo zdát, že v tomto případě by mohli autoři své autorské odměny organizaci, která se už sto let stará o jejich práva, odpustit, nám přijde zcela přirozené, že mají dostat zaplaceno. Za jejich právo na spravedlivou odměnu se pereme jako lev a nechceme jim ho odepřít ani v rámci našich vlastních aktivit. Takže i v tomto případě podáme žádost, necháme si vyměřit výši autorské odměny a tu následně zaplatíme.

Charitativní akce

Mnozí z vás jistě ví, že máme grantový program Partnerství OSA, ve kterém je možné zažádat o příspěvek či odpuštění poplatku za licenci. V takovém případě jsou autorské odměny vypláceny z prostředků v programu Partnerství, aby mohli pořadatelé věnovat vyšší částku na dobrou věc. V rámci tohoto programu podporujeme charitativní akce, vzdělávací aktivity, novou tvorbu, ale i nejrůznější soutěže a ocenění, jako jsou Ceny akademie populární hudby Anděl, Ceny Apollo nebo Hudební ceny Žebřík. My sami ale o odpuštění autorského poplatku nežádáme, a to hlavně proto, že chceme být fér. Jsme totiž přesvědčeni, že autorům je třeba za tvorbu platit, a sami nechceme být výjimkou.