Jak si napsat do OSA o příspěvek
10. ledna 2019

Jak si napsat do OSA o příspěvek

Jen opravdu málo lidí ví, že má Ochranný svaz autorský grantový program. Pojďte toho využít a nechte si od OSA přispět třeba na novou desku. Pravděpodobnost, že s žádostí uspějete, byla v minulých letech opravdu vysoká. To by bylo, abyste pomyslným sítem neprošli zrovna vy! Zvlášť když vám poradíme, jak na to.

Grantový program „Partnerství OSA“ byl založen v roce 2010 a za tu dobu podpořil víc než 1200 různorodých projektů. Jen v roce 2017 jich bylo 206. Vznikl za účelem podpory zastupovaných autorů a jejich tvorby, ale nezapomíná ani na hledání nových talentů, živou produkci nejrůznějšího charakteru či na charitativní akce.

Jednotlivé programy

Pro lepší přehlednost je Partnerství OSA rozděleno do několika programů. OSA živě je pro pořadatele hudebních festivalů a koncertů, ale při organizaci dobročinných a charitativních akcí požádejte o příspěvek v rámci programu OSA pomáhá. Pokud vyrábíte nebo vydáváte hudební dílo, podejte si žádost na vyrobeno s OSA – a je jedno, jestli se jedná o zvukový, obrazový, nebo notový záznam. V rámci tohoto programu můžete také požádat o příspěvek na publikaci s hudební tematikou. Talent OSA využije talentovaný mladý umělec, který chce studovat v zahraničí, nebo vydává nové album, ale také ten, kdo má čich na mladé, začínající autory. Ten, kdo se o ně stará, dělá workshopy a všemožně i nemožně pomáhá nováčkům v hudební branži. A konečně granty v rámci Premiéry OSA obdrží ti, kdo přinášejí na českou hudební scénu horké novinky.

Na co nesmíte zapomenout

Celý program Partnerství OSA je navázán na licenční smlouvu a uhrazení autorských poplatků. Jinými slovy musíte být registrovaný autor a u pořadatelských programů nesmíte mít vůči OSA žádný dluh. Grantový program je rozdělen do čtyř projektových kol, jež mají uzávěrky vždy poslední den v únoru, květnu, srpnu a listopadu. Zda jste podali úspěšnou či neúspěšnou žádost, se dozvíte na konci měsíce následujícího po uzávěrce.

Žádejte včas

Je také důležité dát radě Partnerství OSA čas na posouzení žádosti. Pokud pořádáte koncert, který se má konat za dva týdny, žádost nepodávejte, ani kdybyste se zrovna trefili do uzávěrky jednotlivých grantových kol. Projekt se musí uskutečnit nejdřív dva měsíce po podání žádosti.

Vyplňte žádost

Napsat žádost do Partnerství OSA není žádná raketová věda a na rozdíl od grantů Evropské unie vám bude na její vyplnění stačit jedno odpoledne. Vyberte si, do kterého z programů váš projekt nejlépe zapadá, a stáhněte si k němu příslušný formulář. Nebojte, není dlouhý, jsou to všehovšudy dvě strany. Při vyplňování se soustřeďte především na dramaturgii projektu. Stanovte si jeho cíl a popřemýšlejte, jak tohoto cíle chcete dosáhnout. Popište jednotlivé části projektu a jejich časovou posloupnost. Udělejte si finanční rozvahu a nezapomeňte zmínit, jakým způsobem budete projekt financovat. Vyplněný formulář žádosti pak stačí odeslat do OSA, a to buď klasickou poštou, nebo naskenovaný e-mailem.

Na závěr jen připomeneme, že OSA je autorská organizace. Ve všech jeho radách, včetně rady Partnerství OSA, která o žádostech rozhoduje, sedí samotní autoři. Projekt tedy popište tak, aby vaši kolegové autoři věděli, že to myslíte vážně, a těšili se na výsledek. Zkuste si představit, že jste úspěšný skladatel nebo textař a rozhodujete se, zda podpořit začínajícího umělce. Určitě někde v hloubi duše víte, co musí každého v hudební branži zaujmout.