Futuristické předávání Výročních cen OSA bylo plné smíchu
7. června 2019

Futuristické předávání Výročních cen OSA bylo plné smíchu

Vzhůru do budoucnosti! I tak by se daly shrnout letošní Výroční ceny OSA, které byly 6. června v pražském Divadle Hybernia předány těm nejúspěšnějším hudebním skladatelům, textařům a nakladatelům. Letošní slavnostní událost se totiž nesla v duchu futurismu.

Vzhledem k tomu, že v říjnu Ochranný svaz autorský oslaví 100 let od svého založení, pojali organizátoři letošní večer velmi netradičně. Rozhodli se předběhnout dobu, a tak se motivem předávání stalo nikoliv sté, ale hned dvousté výročí organizace. Celá akce se tak nesla v pomyslných kulisách roku 2119.

Moderátorské duo herců divadla VOSTO5, Ondřej Cihlář a Petr Prokop, během večera připomnělo s vtipem sobě vlastním zásadní historické milníky a pokusilo se nastínit, jak bude česká hudba vypadat za sto let. „Z předávání cen OSA se díky otevřenosti vedení a autorů pomalu stává událost, která je pro nás rok od roku kreativně zajímavější, a těší nás i kladné ohlasy přítomných hudebníků,“ svěřil se nám Ondřej Cihlář. A že se kreativita moderátorského dua vyplácí, bylo na publiku vidět. Diváci se výborně bavili a salvy smíchu burácely sálem v téměř pravidelných intervalech. 

Během večera zazněly známé skladby, které byly zaranžovány ve stylu vybraných dekád, například Štěstí je krásná věc, Co je to láska, Ring-o-ding nebo Život je takovej. Mezi umělci, kteří slavné písně interpretovali, se objevila Klára Vytisková, Michal Prokop, Zaelbeth, Honza Křížek nebo Annamária d' Almeida. Uskupení PET(m)use předvedlo performanci s názvem Neustupujte! 2.0, která spojila hudbu Miloslava Kabeláče s vizuálními světelnými prvky. Zpátky do přítomnosti diváky přenesla píseň Niagara v podání písničkáře Pokáče. Právě Niagara se stala skladbou oceněnou v kategorii Zlatý fond OSA.

Ocenění autoři si spolu s výhrou odnesli křišťálovou sošku, kterou vytvořil multidisciplinární umělec Milan Cais. Sám ji označuje za trofej a je to dílo velmi symbolické. „OSA - to jsou tři písmena, ale zároveň to je i význam pro něco, co je v ose. Třeba z geometrického úhlu pohledu. A to se mi na tom líbilo,“ říká Milan Cais a dodává: „Proto jsem celou tu cenu situoval tak, aby byla osově souměrná.“ Soška je složena ze dvou kuželů ve tvaru přesýpacích hodin, na jejichž vrcholu je posazena dominantní lupa. A symbolizuje detektivní práci, kterou OSA po celá léta vykonává k ochraně autorů.

Výroční ceny OSA jsou jako jediné v České republice udělovány na základě zasílaných statistik. O výsledcích tedy nerozhoduje žádná porota, ale jsou odrazem toho, jakou hudbu každý den slyšíme z rádií, televizí, kupujeme na nosičích nebo jaké koncerty nejvíc navštěvujeme. A tak někteří autoři mají Výročních cen OSA už úctyhodnou sbírku. Například Richard Krajčo jich má doma 16.

Letos Výroční ceny OSA postupně doputovaly do rukou těchto umělců:

  • Populární skladba roku: Zůstaň tu se mnou, autoři Richard Krajčo a Nikolaos Grigoriadis
  • Vážná skladba roku: Ultramarine, autor Michal Nejtek
  • Nejúspěšnější skladatel populární hudby: Petr Janda
  • Nejúspěšnější textař: Milan Špalek
  • Nejúspěšnější skladatel vážné hudby: Zdeněk Král
  • Nejúspěšnější nakladatel: IDM MUSIC D.O.O.
  • Nejúspěšnější mladý autor populární hudby: Daniel Hrdlička
  • Nejúspěšnější mladý autor vážné hudby: Jiří Slabihoudek
  • Nejúspěšnější autor populární hudby v zahraničí: Jaromír Nohavica
  • Zlatá cena OSA: Petr Ulrych
  • Zlatý fond OSA: Karel Růžička
  • Zlatý fond OSA: skladba Niagara, autoři Eduard Ingriš, Josef Chlumecký
  • Cena za propagaci a šíření české hudby: Karel Janovický 
  • Koncert roku: Lucie

Pokud vás netradiční koncept letošních Výročních cen OSA zaujal, můžete se podívat na přenos slavnostního předávání na televizní stanici Óčko Star 25. června ve 20:00 nebo 29. června v pravé poledne.

Na fotografie z předání od fotografa Petra Klappera se můžete podívat zde