Budoucí hvězda elektronické hudby může být u vás doma
1. května 2019

Budoucí hvězda elektronické hudby může být u vás doma

Není nad to začít s tvorbou hudby už v útlém věku. Většina autorů začínala s hrou na kytaru, na klavír nebo na housle už jako děti. Seznámili se tak s nástrojem a byli schopni skládat, hned jak přišla inspirace. S tvorbou elektronické hudby by to nemělo být jiné. Jak ale přiblížit tuto specifickou hudební disciplínu těm nejmladším, když my sami o skládání hudby pomocí počítače často nemáme ani potuchy? Existuje vůbec kroužek tvorby hudby na počítači?

Většina současných dětí poslouchá elektronickou hudbu. Místo toho, aby se viděly jako novodobý Bedřich Smetana, se vnímají spíš jako mladý Skrillex nebo Kanye West. Institut moderní hudby proto už sedmým rokem pořádá kurz Hudební skladba pro děti, ve kterém mladé zájemce od deseti let naučí, jak se vlastně hraje a skládá hudba pomocí počítače.

Kurz probíhá vždy jednou týdně a na jeho konci by měli absolventi umět složit skladbu, pochopit její principy a vědět, jak má být strukturovaná. Během jednoho roku se tak budoucí tvůrci dozví, jakým způsobem se dělá beat, melodie i doprovod. „Jde nám hlavně o to, aby během jednoho roku udělali song – a to se zatím vždycky podařilo. Je jedno jaký. Ale je to vždycky ucelená skladba, která má vývoj – začátek, střed, nějaké vyvrcholení a konec,“ říká zakladatel Institutu moderní hudby Jaroslav Raušer.

Přestože kurz Hudební skladba pro děti využívá nejmodernější technologie a špičkové lektory, není kurz nijak nákladný. Docházka na celý rok vás tak přijde na 1500 Kč, a to i díky OSA, který je dlouhodobým partnerem tohoto projektu. Je také důležité vědět, že se každému dítěti lektor věnuje individuálně, a proto je kapacita kurzů omezená.

Absolventi kurzu vítězí v soutěži

O tom, že si absolventi kurzu osvojili schopnost skládat elektronickou hudbu, svědčí také fakt, že se pravidelně umisťují na předních příčkách soutěží s mezinárodní porotou České ucho. V roce 2018 dokonce už popáté obsadili první místo. Jedná se o soutěž pro mladé neprofesionální muzikanty ve věku od 9 do 20 let, kteří samostatně složí elektroakustickou skladbu do tří minut. Díky vítězství v soutěži se tak žáci mohou dál rozvíjet na dotovaném školení s možností mezinárodní spolupráce.

Institut moderní hudby byl založen hudebníky, skladateli, producenty a manažery, kteří řadu let působí na mezinárodní úrovni. Institutu předsedá Jaroslav Raušer, sám zkušený muzikant, skladatel a producent. Organizace se ovšem nevěnuje jen vzdělávání dětí. Jejich workshopem se zahraničním producentem pro profesionální i amatérské skupiny prošel nejeden skvělý muzikant. Například Thom Artway absolvoval v prosinci minulého roku intenzivní třídenní kurz s producentem Jean-Pierrem Mathieu. Pokud má tedy vaše dítě ambici v hudbě něco dokázat, jste na správném místě.

A jak vlastně vaši budoucí hvězdu elektronické hudby do kurzu přihlásit? Veškeré informace najdete na stránkách Institutu moderní hudby. Pokud ale už teď víte, že je to pro vaše dítě to pravé, stačí napsat na open@instituthudby.net a zaměstnanci institutu se vám ozvou s dalšími instrukcemi.