5 rad, které vám pomůžou konečně překonat tvůrčí blok
25. října 2018

5 rad, které vám pomůžou konečně překonat tvůrčí blok

Poslouchat historky, jak slavný umělec napsal hit, může být pěkně frustrující. Většinou totiž slyšíte derivace příběhů typu "To jsem napsal cestou autobusem" - "To mě napadlo na záchodě", popřípadě "Text jsem napsal po telefonátu se svojí matkou". Lehko nabudete dojmu, že napsat písničku trvá dvacet minut. A skutečně trvá, ale o čem se už hovoří méně, je to, že jde o dvacet minut – a měsíc úmorné prokrastinace.

Takže vy, kdo nyní sedíte před prázdným papírem, s tužkou položenou napravo od bloku a přesně vyrovnanou s hranou papíru, s hlavou v dlaních, a trápíte se a trápíte se... nezoufejte. Jednou to překonáte. Zde přinášíme pár rad, jak si to trápení zkrátit. 

Přepisujte cizí texty

Rozhodně vás neponoukáme k plagiátorství. Tuto radu berte pouze jako mentální cvičení. Pokud se nemůžete hnout z místa, zkuste přetextovat třeba Stánky nebo udělat cover na Rosu na kolejích. Nejenže se velmi dobře pobavíte, ale použijete úplně jiné postupy a přístupy, než když píšete vlastní písničky. Zapojíte víc vtipu a ironie a dost možná se začnete na svou hudbu dívat z jiného úhlu. No a když se vám nepovede odbourat tvůrčí blok, třeba alespoň vznikne nejlepší cover na světě.

Zavolejte kamarádovi a podělte se o své problémy

Tato rada zní trochu jako z ženského časopisu, ale i tzv. tvůrčí blok je něco, co vás tíží. No a sdílená bolest je poloviční bolest. Ideální je svěřit se někomu z hudební branže. Někomu, kdo se potýká s podobnými problémy jako vy. Už jen když vyslovíte své obavy a starosti nahlas, dojde vám, že to není tak hrozné. Pokud vás k tomu někdo vyslechne a pochopí, uleví se vám a jste na nejlepší cestě k odbourání tvůrčího bloku. Doporučujeme ale tento způsob nepoužívat příliš často. Ani nejlepší a nejtrpělivější kamarád na světě nevydrží cizí fňukání moc dlouho.

Napravte to, co vás trápí

Naše poslední rada se opakuje v mnoha doporučeních, ale je tak důležitá, že i my ji posté zopakujeme. Vyřešte si své problémy – a tvůrčí blok odezní. Pokud máte hlad, najezte se. Pokud máte kocovinu, vyspěte se. Pokud máte depresi, zajděte si k psychoterapeutovi. V případě, že vaše hlava přemýšlí nad milionem dalších věcí, žádné velké umění nevznikne. Pozor ale na smutky a světoboly, ty se dají kreativně využít. Nezapomínejte, že skládání písní je také jednou z forem arteterapie. Přece jen, ty největší hity na světě zpravidla vznikly z pořádné bolístky.

Zaveďte si vlastní rutinu

Vemte si příklad z nejlepších. A nemusí to být jen skladatelé či textaři. Takový Stephen King považuje psaní za řemeslo, a proto si sám předepsal pracovní dobu. Každý den píše tři hodiny před obědem a dává si pozor, aby vlastní pravidlo nikdy neporušil. Jelikož ale píše ve svém domě, kde by ho mohli rušit další členové rodiny, vyvěsí si na dveře pracovny červený nápis Nerušit! a je pekelně zlý, když do pokoje přesto někdo vleze.

Proč vlastně tvořím

Pokud už jste vyzkoušeli všechno, a stále nic nezabírá, zkuste si uvědomit, proč vlastně skládáte. A nemusíte se omezovat na momentální projekt. Odpovězte si na otázku, proč se psaní hudby stalo vaší součástí. Co vám skládání přináší dobrého a co vám v životě vzalo. Je zde samozřejmě velmi nepatrná možnost, že si uvědomíte, že vás na tvorbě nic netěší. S mnohem větší pravděpodobností ale zjistíte, že je to něco, bez čeho nemůžete žít. Pokud ani s tímto povzneseným vědomím nedokážete s písničkou hnout, je možná čas na nový projekt.